- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Borba protiv korupcije šuplja priča

Programski direktor Transperentnosti Srbija Vladimir Goati izjavio je danas da u borbi protiv korupcije nema značajnih pomaka i posebno kritikovao najave da poslovanje stranaka neće biti predmet revizije ove godine jer su partije, kako je rekao, generator političke korupcije u državi.

Na konferenciji za novinare, Goati je ocenio da bi stanje po pitanju borbe protiv korupcije moglo da se oceni u skladu sa nazivom romana Eriha Remarka „Na zapadu ništa novo“, odnosno da se o toj borbi mnogo govori i piše a da se zaista malo radi na tom planu. On je, pre svega, ukazao da postoji veliki jaz između ambicioznih planova državnih organa i konstantnog usvajanja novih zakona i strategija, sa jedne, i ostvarivanja tih planova sa druge strane zbog čega će pitanje borbe protiv korupcije biti jedno od najtežih u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji. Goati je ocenio da su najave da Državna revizorska institucija neće ni ove godine obaviti reviziju poslovanja stranaka znače da su stranke dobile „oprost od grehova“ i u 22. godini funkcionisanja višestranačkog sistema u Srbiji.

 „Mi smo, u jednom trenutku, imali najviše partija u Evropi – oko 600, a niko nikada iz tih partija nije osuđen. Ispada da su kod nas političke partije najčistiji i najčedniji deo sistema“, rekao je on.

Finansijski direktor Transparentnosti Srbija Danilo Pejović rekao je da su „veoma diskutabilne“ najave nekih predstavnika države da bi moglo da dođe do ukidanja Uprave za javne nabavke, čije bi poslove preuzela institucija centralizovanih nabavki jer su preporuke međunarodne zajednice da se takve institucije jačaju a ne ukidaju. Pejović je ocenio da one nabavke koje mogu da se obavljaju centralizovano iznose sve tri do četiri odsto od ukupnog broja nabavki na državnom nivou, zbog čega je nejasno na koji način bi se centralizacijom ostvarila bolja kontrola.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je ukazao na problem koji se javlja kod gotovo svih nezavisnih regulatornih tela koja se bave borbom protiv korupcije, koji se gotovo svi susreću sa problemima koji se odnose na nedostatak prostora, ljudstva i finansijskih sredstava za rad. Nenadić je rekao da se i dalje javlja problem jako malog broja slučajeva vezanih za korupciju koji su sudski rešeni i podsetio na slučaj korupcije na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Prema njegovim rečima, sporno je i to što je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti počeo da važi tek 1. jula, jer su stranke imale obavezu da podnesu izveštaj o poslovanju do 15. aprila.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!