Borac protiv crkvenog gasnog terorizma

Otkad je Bajatović borac protiv terorizma!?

16. apr 2014

Generalnom direktoru Javnog preduzeća Srbijagas Dušanu Bajatoviću je nešto što sebe naziva “Ruski parlamentarni centar „Celovita bezbednost otadžbine“ Vojne pravoslavne misije Zagranične ruske pravoslavne crkve” dodelilo orden za borbu protiv terorizma.

Orden je Bajatoviću u prostorijama Srbijagasa u Novom Sadu dodelio rukovodilac Ruskog parlamentarnog centra i predsednik Komiteta za dodelu ordena Igor Jevgenevič Smikov, koji je ovom prilikom istakao, široj javnosti nepoznat, Bajatovićev lični doprinos i zalaganje u borbi protiv terorizma.

U potrazi za detaljnijim informacijama o gore navedenoj ustanovi, instituciji, organizaciji ili crkvi, došlo se do zvaničnog sajta toga. Vojna pravoslavna misija Zagranične ruske pravoslavne crkve osnovana je 1999. godine, sa ciljem širenja “Reči Božje” u udaljenim regionima u ruskom zaleđu. Kako piše na zvaničnom sajtu, u pitanju je konzervativna, tradicionalistička organizacija koja ujedinjuje patriote Rusije, sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve, veterane specijalnih snaga i agencija za sprovođenje zakona, naučnike i intelektualce.

Kako se nije moglo prepoznati u šta se (sve) od ponuđenih odgovora uklapa lik i delo Dušana Bajatovića, pristupilo se daljoj analizi.

Nakon nabrajanja odgovornih lica, poglavara Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu, savetnika poglavara i drugih sličnih, dolazi se i do imena Igora Smikova, potpisanog kao načelnika Vojne pravoslavne misije. Odmah ispod toga navedeni su i ciljevi ove ustanove, institucije, organizacije ili crkve i to su: oživljavanje Trećeg Rima, ruske pravoslavne monarhije i autokratije, obnova Ruskog carstva u njegovim istorijskim granicama.

Spominje se tu i vojno-patriotsko obrazovanje mladih, zabrana propagande nasilja i izopačenosti medija, buđenje nacionalne svesti, nekakve smrtne kazne, ruski konstitutivni narod. Spomenusmo li da je na spisku i zabrana abortusa? Pravoslavna misija redovno šalje i pomoć i to u vidu pravoslavno-patriotske literature, ikona, crkvenog pribora i sličnog.

Doduše, Srbijagas jeste imao krajem prošle godine i javnu nabavku kancelarijskog materijala od oko dva miliona dinara, ali nada da to nisu bile ikone i pravoslavni kalendari, poslednja će umreti.

Dakle, nakon što se i dalje nije nije ustanovilo zbog čega ova ustanova, institucija, organizacija ili crkva dodeljuje orden u borbi protiv terorizma direktoru javnog preduzeća za transport, distribuciju, skladištenje i trgovinu prirodnim gasom, koji kupuje od… Rusije, objašnjenje je stiglo od samog laureata.

Bajatović je, i sam iznenađen, između ostalog podsetio na poslovne veze Srbije i Rusije, u kojoj posredničku ulogu ima upravo Srbijagas. Direktor je time razrešio misteriju dodele ordena, doduše ostavljajući prostor za razmišljanje čije interese zapravo on brani u tim poslovnim vezama. Jer, od Srbije nikakav orden nije dobio. A znamo svi kako se oni lako dobijaju u aktuelnim prilikama.

Štavište, bilo je tu dosta kritika na račun njegovog rada. Onda, čiji gas i od koga ga on to brani?

Ž. Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga