Bono Vox počasni građanin Kantona Sarajevo

Vođa grupe U2 priznanje je dobio zbog izuzetnog doprinosa u pružanju podrške građanima Sarajeva tokom opsade

10. apr 2017

Počasni građanin Kantona Sarajevo jest Bono Vox, a Plaketa Kantona Sarajevo bit će dodijeljena Specijalnoj olimpijadi Bosne i Hercegovine, Rasimu Bajroviću i Bogiću Bogićeviću.

Skupština KS-a na sjednici u ponedjeljak verificirala je Odluku o proglašenju počasnog građanina KS-a Paula Davida Hewsona, poznatijeg kao Bono Vox, za izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima KS-a tokom opsade Sarajeva i borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti, demokratičnosti među ljudima različitih vjera, nacija i kultura, prenosi agencija Fena.

„Tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine Bill Carter snimio je dokumentarac Miss Sarajevo, koji je producirao Bono i zahvaljujući kojem je nastala istoimena pjesma. Bono nije želio šutjeti i gledati stradanja građana Bosne i Hercegovine i sebi bliskim jezikom upozorio je svijet na zbivanja u našoj zemlji – jezikom umjetnosti. Tokom nastupa u Bologni 17. jula 1993. posredstvom satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom, gdje je Carter intervjuirao građane Sarajeva, koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze. Ovaj potez irskog benda pokrenuo je britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu“, piše u prijedlogu dodjele priznanja, prenosi portal Klix.ba.

Podsjećaju i na njegov gest kad je u klubu „Obala“ sa Sarajlijama uz agregat dočekao Novu 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad.

Bono Vox dobio je počasni pasoš Bosne i Hercegovine 1997. godine, a dodijelio mu ga je bivši predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Priznanje Bogiću Bogićeviću

Skupština KS-a također je verificirala odluku o dodjeli Plakete Kantona Sarajevo Specijalnoj olimpijadi Bosne i Hercegovine kao priznanje za uspjehe i rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima te doprinos razvoju i promociji sporta na području KS-a i afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

Verificirana je i odluka o dodjeli Plakete KS-a Rasimu Bajroviću kao priznanje za izuzetan doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja, a koji su značajno utjecali na to da se KS i Bosna i Hercegovina vrate na mapu najpoželjnijih turističkih odredišta.

Plaketa KS-a bit će dodijeljena i Bogiću Bogićeviću za hrabrost i odlučnost u historijskim trenucima države Bosne i Hercegovine na putu ka njenoj nezavisnosti, kao i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga