Boljević: Veliki uticaj političara na pravosuđe preko pojedinaca iz sudstva

"Ako mi ne počnemo da se borimo za svoj status, nećemo ga nikad ni imati"

31. jan 2017

 

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da su za pritiske na pravosuđe odgovorni političari.

Govoreći o istraživanju Društva sudija Srbije, prema kojem je skoro polovina sudija u Srbiji pritiske osetila na svojoj koži, i prema kojem pritiske vrše političari ali preko predstavnika sudske vlasti i predsednika sudova, ona je kazala da su „političari razvili situaciju u kojoj izgleda kao da ne vrše pritisak oni, nego da to sudstvo radi samo sebi“.

„Ono što se kod nas u poslednjih desetak godina razvilo je pritisak političara koji se vrši preko kolega u sudstvu koji su na određenim mestima, počev od Visokog saveta sudstva, preko pojedinih predsednika sudova“, rekla je Boljević za televiziju N1.

Dodala je da je rezultat te ankete nije iznenadio i da je mislila da će i više kolega odgovoriti potvrdno o postojanju pritisaka.

„Godinama, pa i dve decenije unazad oseća se pritisak i država nebranjeno sudstvo optužuje da je krivo za sve, kao da su u sudstvu neki nevaljalci koji ne žele da budu nezavisni, a ne da nisu obezbeđeni uslovi da sudstvo radi kako treba, da bude nezavisno i nepristrasno“, istakla je ona.

Ukazala je da je uticaj izvršne vlasti na rad pravosuđa veliki, ali i da je jedan vid uticaja dozvoljen Ustavom, što mora da se promeni.

„Jer birate sudije u Skupštini, birate članove Viskokog saveta sudstva, predsednike sudova… Venecijanska komisija je rekla da su to očigledni pritisci. Imamo situaciju koja nije dobra, obećali smo EU da ćemo promeniti Ustav, a niz stvari može da se promeni u okviru zakona, ali nema političke volje da se to promeni“, navela je Boljević.

Dodala je i da, uprkos garancijama da će izjašnjavanje u anketi biti anonimno, od nešto manje od 2.800 sudija odgovorilo ih je samo oko 1.600, što objašnjava njihovim strahom da će nešto da im se desi ako budu odgovorili.

Ocenila je da su rezultati istraživanja zabrinjavajući i da korespondiraju i sa utiskom građana i zahtevima EU.

„Društvo sudija ne ćuti. Sudije verovatno ćute zato što misle da se stanje ne može promeniti, ali mislim da mora da se promeni. Ako mi ne počnemo da se borimo za svoj status, nećemo ga nikad ni imati. Svaka država želi da ima svoje sudije i kontrolu, samo što je to negde manje vidljivo i više sofisticirano“, poručila je Boljević.

Prema njenim rečima, iako je 44 odsto sudija reklo da postoji pritisak, većina ipak nije podlegla u donošenju odluke.

„Mi se zbog poverenja građana i brinemo. Hteli smo da vidimo da li samo Društvo sudija tako misli i došli smo do zaključka da i sudije tako misle. Postoje, dakle, dva osnovna problema – nedovoljna nezavisnost i nedovoljna stručnost sudija, što ne znači da su sudije nestručne, već da se promene dešavaju takvom brzinom da dolazite u situacije da proizilaze različita rešenja, a stalni su zahtevi za velikom brzinom i velikim brojem predmeta“, napomenula je.

(Autonomija, foto: Medija centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga