Boljević: Izvršna vlast bi da kontroliše sudsku

"Nema bitnih garancija nezavisnosti pravosuđa, poput finansijske nezavisnosti, slobode govora i slobode udruživanja sudija"

14. maja 2018

Ministarstvo pravde smatra da bi izvršna vlast trebalo da kontroliše sudsku, po principu „pobedili smo, možemo da radimo šta hoćemo“, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević iznoseći zamerke na predložene izmene Ustava Srbije u delu o pravosuđu.

„I dalje imamo situaciju da Ministarstvo smatra da bi izvršna vlast trebalo da kontroliše sudsku i to po principu mi smo pobedili na izborima, pa možemo da radimo šta hoćemo“, rekla je Dragana Boljević.

U nacrtu izmena Ustava, koje je predložilo Ministarstvo pravde, prema njenoj oceni, nema bitnih garancija nezavisnosti pravosuđa, poput finansijske nezavisnosti, slobode govora i slobode udruživanja sudija.

„Ni Visoki savet sudstva neće biti funkcionalan ukoliko bude usvojen predlog o načinu na koji se u Skupštini Srbije biraju njegovi članovi koji ne dolaze iz redova sudstva“, smatra Boljević.

Ona je precizirala da se u nacrtu ustavnih amandmana ostavlja mogućnost da članove Visokog saveta sudstva izabere petočlana komisija i to prostom većinom od tri glasa ukoliko u Skupštini ne bude potrebne većine.

„To praktično znači da bi tri čoveka u državi odlučivala o sastavu Visokog saveta sudstva“, konstatovala je Boljević.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava je ocenio da nije jasno ni ko bi sve spadao u „istaknute pravnike“, iz čijih redova bi Skupština Srbije trebalo da bira članove Visokog saveta sudstva. Antonijević smatra da Ministarstvo pravde vodi „jaku kampanju“ protiv sudske vlasti i da sa tim mora da bude upoznata Venecijanska komisija.

„Ne znamo ni ko je pisao amandmane na Ustav“, istakao je Antonijević i dodao da je Ministarstvo pravde obećalo da će pisanim putem odgovoriti na primedbe na izmene Ustava, ali da to nije učinilo.

(FoNet, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga