Bolivija: Bijes zbog silovanja djevojčice u zatvoru

Bolivija namjerava preuzeti njegu djece u dobi iznad šest godina koji sa svojim roditeljima žive u zatvoru

29. juna 2013

Bolivija namjerava preuzeti njegu djece u dobi iznad šest godina koji sa svojim roditeljima žive u zatvoru. Ovo je najavljeno nakon reagovanja javnosti na vijest da je 12-godišnju djevojčicu, navodno, silovao njen otac zatvorenik.

No, zatvorenici kažu da neće predati starateljstvo nad svojom djecom bez borbe.

U većini zatvora širom svijeta zatvorska kazna znači odvojenost od porodice. No to nije slučaj u Boliviji.

Gotovo dvije hiljade djece svojim domom zovu neke od najgorih zatvora Bolivije. Zbog toga su Ujedinjene nacije još davno izrazile zabrinutost.

Ćelije na prodaju

Denis Racicot iz Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava, kaže: „Dugo vremena jedinstvo porodice – čak i ako to znači boravak u zatvoru – ima primat nad najboljim interesima djeteta. Ni u jednoj drugoj zemlji Latinske Amerike dječaci i djevojčice iznad šest godina, odnosno adolescenti u dobi do 18 godina, ne žive s ocem u zatvoru ili s oba roditelja u preventivnom pritvoru u muškim zatvorima.“

Bolivijski zatvori imaju malo sličnosti sa zatvorima u ostatku svijeta. Unutra ćete vidjeti djecu … štandove s hranom … čak i zatvorske ćelije na prodaju ili najam.

Slab kaznenopopravni sistem znači da mnogi zatvorenici nisu osuđeni ili još čekaju kaznu. A kao i ostatak Bolivije, većina zatvorenika živi u siromaštvu.

Bez sredstava da se brinu za svoju djecu vani, ona žive s njima u najžešćim zatvorima – osuđena na djetinjstvo iza rešetaka.

Bijes zbog silovanja 12-godišnje djevojčice, koje je, navodno, izvršio njen otac zatvorenik, doveo je ovo pitanje u centar pažnje.

Bolivijski zatvorski dužnosnici kažu da će provoditi postojeći zakon. Svako dijete iznad šest godina će morati ići.

Školovanje u zatvoru

Ramiro llanos, direktor bolivijskih zatvora, kaže: „Garantujemo da djeca mogu izlaziti prema posebnim dogovorima. Djeca mlađa od šest godina mogu izlaziti u toku dana, a vraćati se noću. Djeca starija od šest će biti u nadležnosti državnih institucija i općina.“

Međutim, ovaj potez je razljutio zatvorenike. Među zatvorenicima u zatvoru maksimalne sigurnosti Chonchocoro, njihova djeca dobijaju hranu i školovanje u okviru Vladinog programa.

Odluka da se provede zakon mogla bi biti lakši dio, jer, zapravo, odvojiti djecu od roditelja neće biti jednostavan zadatak.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga