Opozicija koja se zalaže za bojkot sa protesta u Kragujevcu krenula u kampanju

"Bojkot je danas pitanje časti"

20. feb 2020

Lideri opozicionih stranaka koje bojkotuju izbore večeras su sa protesta u Kragujevcu započeli kampanju za „slobodne izbore u Srbiji“, uz poruku da je prvi korak ka tom cilju „bojkot lažnih izbora na svim nivoima – republičkom, pokrajinskom i lokalnom“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je podsetio na obećanja aktuelne vlasti o boljem životu, najavi „zlatnog doba“ ali i na smanjenje penzija i plata, na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru koja kako je rekao, nije važila samo za članove SNS zapošljavanim po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima.

„S druge stane, potrošili su 400 miliona evra za železaru Smederevo koju su preneli u ruke Kinezima kada je naša država ‘sredila’ dug“, kazao je Trifunović.

Pozvao je građane da ne daju legitimitet „samoživoj, tiranskoj, glupavoj vlasti“.

„Pošto su nam uzeli skoro sve, zemlju, vodu, vazduh, pravo na govor, medije, jedino što nam je ostalo je dostojanstvo. Ne dajmo im to dostojanstvo, to je jedino što nas može očuvati“, rekao je lider PSG.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je Srbiju danas vodi „najgori“ i da zemlja „nikada nije imala takvog lažova i manipulatora“.

„Svakog dana 150 ljudi beži iz Srbije a sada neko treba da nas ubedi da se bori za budućnost naše dece. Kažu bojkot izbora je beg sa megdana. Nije tačno. Bojkot je danas pitanje časti, danas je pitanje časti reći ne lažima, reći ne farsi od izbora, i da kažemo ne svi zajedno“, rekla je Marinika Tepić.

Ocenila je da opozicija u Srbiji „nikad nije bila jedinstvenija“.

„Dali smo reč, nećemo stati, ovoga puta idemo do kraja svi zajedno“, kazala je potpredsednica SSP i pozvala građane da na dan izbora „idu u šetnju, kod prijatelja, rođaka, samo da ne izađu na lažne izbore“.

„Time ćemo se izboriti za prave izbore, time ćemo osloboditi Srbiju i pobediti mizeriju i mizernog koji nam je sve ovo zakuvao“, rekla je Marinika Tepić.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da je došlo vreme da se kaže „dosta“ i da se ne pristaje na „njihova pravila igre“.

„Tu nema mesta nikakvim političkim kalkulacijama, bojkot ima nultu toleranciju na one koji su lopovi našeg života, ali i nultu toleranciju na političke kalkulante, šibicare, račundžije i parazite. Bojkot svuda, na svim nivoima, od republike, pokrajine do lokala“, rekao je Aleksić.

Naveo je da se protiv „zla“ može izboriti „samo saborništvom i jedinstvom jednih do drugih, u borbi do pobede“.

„Želim vam svima snage, ova kampanja će dugo trajati, to je kampanja za prve slobodne izbore za koje se moramo izboriti i nema stajanja“, rekao je Aleksić.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić je rekla da se kreće u boj za bojkot lažnih izbora i dodala da „mafija već radi na sakupljanju sigurnih glasova na terenu“.

„Ideju bojkota ne mogu relativizovati ni stotine fiktivnih opozicionih lista za koje će glasati mame i tate kandidata. Bojkot će biti čistilište, tačno ćemo znati ko je opozicija Vučiću, a ko je Vučićeva opozicija“, kazala je potpredsednica DS.

Ocenila je da su Srbiji potrebne velike promene, da zakon važi za sve i da postoji red.

„Ne želimo da Srbija bude stabilna u autokratiji, siromaštvu i korupciji, nego da Srbija bude uređena, demokratska i razvijena zemlja. Prvi korak na tom putu jeste borba za slobodne i poštene izbore na kojima će biti pobeđen Vučić i SNS klan“, kazala je Dragana Rakić.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da je ključna stvar Deklaracije koju je srpska opozicija usvojila pre 15-ak dana to da neće priznati vlast koja bude formirana posle lažnih izbora i da će je smatrati rušenjem ustavnog poretka.

„Protiv te nenarodne vlasti borićemo se svim sredstvima građanske neposlušnosti i drugim legalnim sredstvima dok ne obezbedimo slobodne i poštene izbore“, rekao je Veselinović i dodao „i sa svim alatima i kukama i motikama“.

On je najavio da će narednih dana biti predstavljen zakon o zaštiti žrtava režima Aleksandra Vučića.

„Moramo obezbediti materijalnu satisfakciju ljudima poput Aleksandra Obradovića, Marije Lukić, Bogoslava Nešovića koji je juče ostao bez posla u Gradskoj čistoći u Beogradu samo što nije hteo da potpiše listu sigurnih glasova“, rekao je Veselinović.

Na protestu na kragujevačkom Đačkom trgu su govorili i lider Dveri Boško Obradović, Konstantin Samofalov iz SDS-a, Sonja Pavlović iz Građanske platforme i epidemiolog Zoran Radovanović.

Učesnici protesta su potom krenuli u šetnju do Skupštine grada a na čelu kolone su nosili transparent sa natpisom „U BOJkot 2020“.

Tokom šetnje centralnim gradskim ulicama kao i ispred gradske uprave, gde su se zadržali kraće vreme, učesnici protesta su skandirali „Vučiću lopove“ i „Uhapsite Vučića“.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga