Bojkot EP u Ukrajini zbog slučaja Timošenko?

Uslovi u kojima se ukrajinska opoziciona političarka Julija Timošenko nalazi u zatvoru, na Zapadu izazivaju sve više kritika. Šest nedelja uoči početka Evropskog prvenstva u fudbalu, taj slučaj je pokrenuo oštru debatu

01. maj 2012

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič trenutno privlači dosta pažnje – i to više nego što mu je verovatno drago. Jer, dok se njegova zemlja priprema za Evropsko prvenstvo u fudbalu, rastu kritike na račun njegove politike.

U Nemačkoj su sve glasniji zahtevi za sankcijama. Spominje se čak i potraga za drugim zemljama kao domaćinima Evropskog prvenstva. Tako je, na primer, ministar unutrašnjih poslova i sporta pokrajine Saksonije-Anhalt Holger Štalkneht (CDU) u izjavi za list „Midetldojče cajtung“ naglasio: „Ne bi trebalo da toj državi damo osnovu za prikrivanje lošeg stanja“. I parlamentarna državna sekretarka u Ministarstvu za razvoj, Gudrun Kop, zalaže se za premeštanje Evropskog prvenstva. „Trebalo bi proveriti mogu li sve utakmice da se održe samo u Poljskoj ili u Poljskoj i u još nekoj drugoj zemlji“, izjavila je ta političarka liberala (FDP) listu „Vestfalenblat“.

Angela Merkel razmatra da se pridruži bojkotu

Pozadina cele diskusije je slučaj Julije Timošenko. Ta ukrajinska opoziciona političarka i bivša premijerka štrajkuje glađu – i to već više od nedelju dana. Liderka nekadašnje „Narandžaste revolucije“ želi time da ukaže na neljudske uslove u zatvoru. Timošenko se u zatvoru nalazi od protekle godine i to, kako su uvereni mnogi posmatrači – nepravedno. Ona je osuđena na sedam godina zatvora, ali sudski proces vođen u tom slučaju međunarodna javnost oštro je kritikovala. Isticano je da je Julija Timošenko žrtva „političke osvete“ predsednika Viktora Janukoviča.
Vodeći nemački političari sa zabrinutošću prate razvoj događaja u Ukrajini. Prvi se oglasio predsednik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Zigmar Gabrijel, koji je u listu „Bild am Zontag“ citiran: „U slučaju nedoumice, tamo ne bi trebalo otputovati. Političari moraju da paze da ne postanu ’profesionalni tapšači’ režima“. Sada je i kancelarka Angela Merkel (CDU), kako piše nedeljnik „Špigel“, najavila da razmatra mogućnost da se pridruži političkom bojkotu Evropskog prvenstva. Ukoliko Julija Timošenko do početka prvenstva ne bude puštena na slobodu, Angela Merkel će savetovati svojim ministrima da ne prisustvuju utakmicama koje se igraju u Ukrajini, navodi „Špigel“.

Pritisak – ali kako?

Taj stav ne deli generalni direktor Nemačkog olimpijskog sportskog saveza (DOSB) Mihael Fesper. „Smatram da je bolje da se tamo otputuje i ugovore sastanci sa opozicijom i gospođom Timošenko. Verujem da je za vlastodršce to nezgodnije, nego da se jednostavno ne otputuje.“
Fesper, međutim, dodaje da se ne treba ponašati ni tako kao da Evropsko prvenstvo u fudbalu nema nikakve veze s političkim stanjem u zemlji. Od Evropske fudbalske federacije (UEFA), koja je organizator Prvenstva, Fesper zahteva da se jasno distancira od kršenja ljudskih prava od strane ukrajinskog režima. „Svetla reflektora trebalo bi iskoristiti da se ukaže na stanje i da se izvrši što je moguće veći pritisak na režim“, kaže Fesper.

Nemačka vlada je još pre nekoliko dana uputila jasne poruke ukrajinskom rukovodstvu: oboleloj Juliji Timošenko mora se osigurati potrebno lečenje. Nemačka je 51-godišnjoj političarki ponudila lečenje u berlinskoj klinici „Šarite“, kod specijalista, koji su je već pregledali u Ukrajini. Prema izveštajima i navodima same Julije Timošenkom, ona je u zatvoru zlostavljana.

Osorna reakcija iz Kijeva

Na predlog da se Julija Timošenko preveze u Nemačku na lečenje, ukrajinska Stranka regiona reagovala je osorno: izjave Angele Merkel su „mešanje u unutrašnje poslove“ Ukrajine, istaknuto je u saopštenju objavljenom u nedelju (29.4.). A Janukovičev stranački kolega Vasilij Kiseljov je dodao: „Kancelarka je očigledno na trenutak zaboravila da je na vlasti u Nemačkoj, a ne u Ukrajini.“ Ona od ukrajinske vlade zahteva „nešto faktički nemoguće“, rekao je Kiseljov i dodao: „Naše zakonodavstvo ne predviđa lečenje zatvorenika u inostranstvu.“ Kiseljov je izjavio da je spreman na promene zakona samo pod jednim uslovom: „Ukoliko gospođa Merkel i ostalih 150 žena iz zatvora Kačanova koje imaju iste probleme kao Timošenko, uzme pod svoju zaštitu, i njih takođe smesti u ’Šarite’.“
Slučaj Timošenko je, međutim, zaista samo jedan primer kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Proteklih nedelja i meseci učestali su izveštaji o prestupima režima u Kijevu. Ćerka Julije Timošenko, Jevgenija, je za to vreme nemačkoj vladi uputila poziv da spase njenu majku. „Sudbina moje majke i moje zemlje su jedno te isto“, rekla je Jevgenija Timošenko nedeljnom izdanju lista Frankfurter algemajne cajtung. „Ako ona umre, umreće i demokratija u Ukrajini“, naglasila je ćerka Julije Timošenko.

(Ane Almeling/Marina Martinović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga