BOJAN TONČIĆ: Četnici ponovo jašu

Evo ruke pomirenja onima koji nisu ministri, doministri i svekoliki državni funkcioneri: nećemo da vam svake godine u ovo doba spočitavamo zaklanu jagnjad i prasad, gole pevačice ispod šatri (ljudsko pravo), raskalašnost - a vi prestanite da se bavite istorijom. Pevajte, dunja je, ionako, istrulela

04. maja 2010

Srpski pokret obnove pozvao je u ponedeljak „članove, simpatizere i građane da se okupe u nedelju 9. maja na Ravnoj gori i zajedno obeleže 65 godina od pobede nad fašizmom“, saopštila je ova stranka.
„Ovo je veliki dan za celokupnu evropsku i svetsku istoriju, ali i prilika da se svi podsetimo naše slavne antifašističke prošlosti i zato pozivamo sve članove i simpatizere SPO i poštovaoce generala Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoslava Mihailovića ali i sve one koji se ponose našom antifašističkom borbom, da se u nedelju u podne okupimo kod spomenika generalu Mihailoviću na Ravnoj gori“, pozvao je direktor SPO Aleksandar Jugović.
Pretekle pristalice kvislinške bande koja sebe slavodobitno naziva Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, te njihove hibridne pristalice, slave verski praznik Markovdan, 8. maja 1941, kada je čovek pravomoćno osuđen za ratne zločine i kažnjen smrću, te gubitkom građanskih prava Dragoslav Mihailović, podržan gomilom bradonja sa epoletama, došao na Ravnu goru, mitologizovani toponim stravične laži o četnicima kao borcima protiv fašizma.
Nema dileme Vuk Drašković, predsednik SPO, koji je izvesno vreme apstinirao od ravnogorskog Vudstoka zbog državne službe (šef diplomatije); on podseća na mošti koje se još nisu prošetale Srbijom: „Naša surova i teška borba za istinu o Draži Mihailoviću i njegovoj vojsci koja traje 19 godina, privodi se kraju. Očekujemo da se konačno, posle 63 godine pronađe grob đenerala“, poručio je prošle godine sa Ravne gore Drašković.
Tada je ustvrdio, valjda će i „brzijeh dana“: „Znaće i Srbija i ceo svet gde su ga ubili, kada su ga ubili i kuda su ga bacili pošto su ga ubili. Ne može se graditi istina na laži i sreća na zločinu. Sve dok se ne utvrdi puna istina, zločin pada kao kolektivna krivica na narod, koji biva kažnjen i od neba i od zemlje. Istina će zasijati i isceliti Srbiju u kojoj još žive komunističke obmane“, uveren je Drašković.
Da li će ponovo komandovati „Prekini paljbu, štedi municiju!“, kao svojedobno sa postamenta spomenika ratnom zločincu – videćemo.
Duga godina prođe, pa i više, nema kostiju Dražinih, nije ostvaren najvažniji projekat Vlade Srbije za čijeg je izvršioca postavljen, preciznije, postavio ga je predsednik države Boris Tadić, državni sekretar Slobodan Homen. Osim ronzanja o dedinoj sudbini ispitivanja navodnih egzekutora („Još neko kopa“), opsadnih istoriografa, zamlata, lažova i budala, sve o državnom trošku, Homen i bratija, a ni Vuk, nisu našli ništa. Pod nadzorom su svi registrovani vlasnici ašova u reonima Ada Huja, Topčider, Rakovica.
Da su se potrudili, možda bi našli svežije posmrtne ostatke, iz ratova devedesetih, treći put zakopavane.
Ovdašnji baštinici četništva i poneka dementna starina ponoviće, uz nacionalni hit „Istrule mi dunja u fioci“, uz sadejstvo istomišljenika svih generacija iz Čikaga i svekolike dijaspore („I kad se ljubi, i kad se pije, i kad se puca!“) da su se četnici borili protiv fašizma i sabirali po njivama savezničke pilote bez kojih ne bi bilo iskrcavanja u Normandiji.
U redu, evo ruke pomirenja onima koji nisu ministri, doministri i svekoliki državni funkcioneri: nećemo da vam svake godine u ovo doba spočitavamo zaklanu jagnjad i prasad, gole pevačice ispod šatri (ljudsko pravo), raskalašnost – a vi prestanite da se bavite istorijom. Pevajte. Dunja je, ionako, istrulila.

www.e-novine.com

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga