- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bojan Pajtić: Služba umešala prste u raskol u PSG

Sa jednog aspekta, očigledno da je postojalo nezadovoljstvo pozicijom koju u Pokretu imaju pojedinci, ali sa druge strane, svakako da je makar jedna domaća služba umešala prste u trenutna dešavanja u Pokretu slobodnih građana – smatra Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke.

Prema njegovom mišljenju, još jedan dokaz da se raskol u Pokretu Saše Jankovića ne dešava slučajno baš uoči beogradskih izbora, jesu naslovne strane tabloida, kojima se na svaki mogući način pokušava diskreditacija Jankovića, Jeremića i Đilasa.

– Žestoka orkestrirana kampanja protiv opozicije otpočela je onda kada je vlast dobila rezultate istraživanja javnog mnjenja, prema kojima je zajednička lista Jankovića, Jeremića i Đilasa u Beogradu egal sa Srpskom naprednom strankom. Vladajuća partija je svesna da bi gubitkom prestonice pretrpela ozbiljan psihološki udarac, te da bi to moglo znatno da joj oslabi poziciju u republici – objašnjava Pajtić.

On ocenjuje da je udarom na PSG naneta velika šteta kompletnoj opoziciji, ali smatra da do izbora ima mesta da se njihova pozicija popravi, a da bi se to desilo neophodno je da njeni lideri prestanu da se bave sobom i sopstvenim pozicioniranjem unutar i onako nedovoljno velikog biračkog tela.

Pajtić poručuje da je za opoziciju važno da se skoncentrišu na jednog zajedničkog protivnika, to jest na aktuelni režim, koji ih putem medija koje u najvećoj meri kontroliše, dovodi u situaciju da se bave samim sobom. On upozorava pojedince na čelu opozicionih partija da moraju da zaborave na međusobne sujete jer je situacija dramatična.

– Realista sam i znam da će ovaj režim još dosta godina biti na vlasti, jer imaju stabilno biračko telo i većinu medija pod svojim okriljem, a o kupovini glasova i zastrašivanju građana kao metodama njihove političke borbe neću ni da govorim. Zbog toga sam i podneo ostavku na mesto poslanika, jer smatram da davanje legitimiteta jednom autokratskom režimu nema nikakvog rezona – objašnjava Pajtić i poručuje da simuliranje demokratije, koje je trenutno na delu u našoj državi, ide naruku isključivo jednom čoveku koji je monopolisao sve institucije u zemlji.

(Danas) 

Podelite ovu stranicu!