Bojan Pajtić: Režim bio deo problema, a ne rešenja u toku pandemije

"Bojkot ima svoj pun smisao, ukoliko je aktivan"

22. maj 2020

Nekadašnji predsednik Demokratske stranke i vojvođanske vlade, profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić izjavio je u emisiji Studio N1 Live da će posledice korona-krize po ekonomiju, po standard građana biti dramatične, „a naš režim se generalno nije snašao“. „Režim je bio deo problema, a ne rešenja u toku pandemije“, kaže on.

Prema rečima Pajtića, „režim očigledno žuri da organizuje izbore“.

„Zbog toga što je u toku pandemije, pogotovo u toku trajanja striktnih vanrednih mera, povišen stepen depresije, frustracija kod građana… Ne odgovara im da čekaju jesen, jer se, prema svim procenama stručnjaka, očekuje ne recesija, nego depresija“, kaže on.

Kako je rekao, posledice po ekonomiju, standard građana će biti dramatične, „a naš režim se generalno nije snašao“.

„Režim je bio deo problema, a ne rešenja u toku pandemije“, kaže on.

Govoreći o bojkotu izbora, rekao je da „bojkot ima svoj pun smisao ukoliko je aktivan“.

„Ukoliko od podrazumeva i akte građanske neposlušnosti, bunt, okupljanja, tribine, ukoliko se ljudima objašnjava značaj i smisao bojkota… U tom smislu, samo pasivno ići u pravcu bojkota, gubimo momentum“, kaže Pajtić.

Kako je rekao, bilo je puno kritika na gest Boška Obradovića.

„On jeste bio spontan, jeste možda bio gest koji je bio posledica trenutne inspiracije, ali se bar nešto dogodilo. Pokazao je inicijativu, kakvu god, pokazao građansku hrabrost da demonstrira građanima Srbije da mu je dobrobit Srbije ispred sopstvene dobrobiti“, kaže on.

Mišljenja je da stranke u toku bojkota treba da preduzimaju osmišljene akte.

„Bojkot će napraviti dramatičnu distinkciju između kredibilne i nekredibilne opozicije. Ja posle izbora neću u životu podržati one ljude koji su nas obmanuli i izašli na izbore, iako su se zalagali za bojkot“, kaže on.

Kako je rekao, on je još 2015. godine u medijima pokrenuo inicijativu da se ide u bojkot.

„Pozvao sam opoziciju da razmisli o bojkotu. Nije postojalo razumevanje za tako nešto, među prvima sam koji je insistirao na tome, izbori na koje nema smisla da izlaziš, nakon kojih samo daješ legitimitet… Nisam imao većinu za to, izašli smo na izbore 2016. godine, mi smo ih te godine prvi put i uhvatili u krađi“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „u ovom trenutku na političkoj sceni ne procenjujemo ko je izveo najbolji aksl sa šljokicama, nego ko se bori za slobodu“.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u DS, kaže da je njemu najznačajnije da „DS ne odstupi od onoga što su bili dosadašnji principi za koje se zalagala“.

„Da ne odstupi od bojkota i od SzS, oba poteza sam na neki način i inicirao, a i podržao“, kaže Pajtić.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga