Bojan Pajtić: Jedino oruđe ove vlasti je agresija, situacija mora biti dramatizovana

"Nije to sorta koja ulazi u dijalog i razmenjuje argumente"

18. juna 2018

Bivši predsednik Demokratske stranke (DS) i premijer Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da agresivna reakcija režima na prošlondeljne blokade saobraćajnica govori o tome da će u današnjoj Srbiji „svako ko ne prihvata da bude poslušno, tupo stado – biti žrtva medijskog progona i policijskog i političkog maltretiranja“.

Pajtić je u intevjuu za list Danas ocenio da blokade saobraćaja zbog cene goriva predstavljaju „autentično građanski bunt“, te da opozicija, nažalost, trenutno nema kapacitet da organizuje ovakav vid protesta.

Komentarišući reakcije vlasti na te proteste, kazao je da one pokazuju da vlast u Srbiji čine ljudi koji nisu navikli da preuzimaju odgovornost i koji i „ne znaju ništa da urade“, te da je „jedino njihovo oruđe agresija i lomljenje kičme svakom otporu“.

„Nije to sorta koja ulazi u dijalog i razmenjuje argumente“, rekao je on.

Pajtić je dodao i da je vlast kontrolom medija građanima Srbije uskratila „njihovo pravo da znaju sve“, te da pripadnici režima mogu da iznose i najbanalnije laži i da im to „prolazi“.

S druge strane, kako je naveo, opozicija mora shvatiti političku borbu kao borbu za slobodu, a ne za vlast.

„Iako velika većina njih to ne želi, sedenjem u Skupštini oni daju legitimitet autokratskom režimu, daju argument Vučiću pred svetom kako, tobože, kod nas postoje demokratski procesi, a tabloidima nesvesno pomažu da sve poslanike strpaju u isti koš, u isto blato, pa tako Vučić, deluje kao jedini normalan političar“, kaže on.

Pajtić smatra da „situacija mora biti dramatizovana“ i delovanje opozicije promenjeno.

„Mora svaki građanin Srbije i svaki evropski državnik biti svestan da ovo nije slobodno i demokratsko društvo. Argument ‘vidljivosti opozicije’ koga slušamo kao argument u prilog tezi da treba ostati u parlamentu – pada u vodu pred činjenicom da su u Skupštinu ušle četiri opozicione liste, a da sada, ni jedan jedina ni blizu nema kapacitet da pređe cenzus. Toliko o tome koliko je sedenje u Skupštini ‘politički profitabilno'“, ocenio je.

Govoreći o očekivanjima od Saveza za Srbiju i ukrupnjavanja opozicije, Pajtić je kazao da je ujedinjenje jedini mogući put za opoziciju.

„Čin ujedinjenja opozicije će doneti respektabilan rezultat, što još nije dovoljno za pobedu. Nema u današnjoj Srbiji takmičenja programa, ideja, ljudi. Zemljom vlada trenutno nesmenjivi režim. Izbori su utakmica u kojoj opozicija ima samo golmana, a vlast ima na terenu svih 11 igrača, potkupili su sudije, a u gledalištu su botovi. Kontrolišu gotovo sve medije, zastrašuju zaposlene u javnom sektoru, kupuju stotine hiljada glasova, a proganjaju svakog ko bi i pomislio da finansijski pomogne opoziciji. Klasične metode kampanje i konvencionalno političko delovanje ovde neće dovesti do željenog rezultata. Pronalaženje novih načina političke borbe i metoda oslobađanja građana od straha treba da imaju prioritet u radu opozicije“, smatra on.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga