- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bojan Kostreš: Vučić i Brnabić da ozbiljno shvate upozorenja Evropske unije

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da ozbiljno shvate upozorenja koja stižu iz Evropske unije, a koja se odnose na potpisivanje trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, koje je najavljeno za 25. oktobar.

„Poslednje u nizu upozorenja stiglo je od ministra inostranih Slovačke Miroslava Lajčaka, koji je istakao da je potpisivanje trgovinskog sporazuma sa zemljama ‘proruske grupacije’ veoma loše za odnose Srbije i Evropske unije, jer je kretanje naše zemlje u više pravaca neprihvatljivo“, podsetio je Kostreš u pisanoj reakciji.

On je ocenio da je spoljnopolitička orijentacija Srbije „nepouzdana i nejasna“, čime se ugrožava put ka Evropskoj uniji.

Podsetio je na „ogromnu pomoć“ koju Srbija dobija od Evropske unije.

„Od 2001. godine do jula 2019. godine, preko raznih fondova, naša zemlja je od institucija EU dobila blizu četiri milijarde evra. Sa druge strane, pomoć Ruske Federacije našoj zemlji je izuzetno skromna, a sve investicije su za posledicu imale ozbiljnu štetu“, naveo je Kostreš.

Kako je ocenio, najveća šteta prouzrokovana je privatizacijom Naftne industrije Srbije, koja je „poklonjena Rusiji“.

„Srbija se kao država mora modernizovati, a to bez ulaska u Evopsku uniju nije moguće. Svako skretanje sa evropskog puta je korak unazad i predstavlja gubljenje dragocenog vremena. Ali je i vrednosno pitanje prvog reda. Gradimo li slobodno i demokratsko društvo sa jakim institucijama i pravnom državom ili izolovanu autokratiju po ugledu na ruski sistem“, upitao je Kostreš.

Dodao je da prema podacima Statističke agencije Evropske unije (Evrostata) Srbiju godišnje napusti više od 50.000 građana.

„Ovu demografsku katastrofu je moguće zaustaviti samo jasnim proevropskim kursom, a opasna evroazijska lutanja moraju se pod hitno prekinuti“, upozorio je Kostreš.

(Autonomija, N1)

Podelite ovu stranicu!