- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bojan Kostreš: Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš poručio je danas Pokretu socijalista i svim režimskim i opozicionim “velikosrpskim nacionalističkim manipulantima” da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, niti je to ikada bila.

“Zbog zlonamernih i politički nepismenih Vulinovih kadrova navodimo međunarodno potvrđene činjenice: Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma kao aktivna učesnica u ratu u Bosni i Hercegovini, koji je upravo zbog toga pravno kvalifikovan kao međunarodni konflikt. Garanti Dejtona nalaze se u Upravnom odboru Veća za implementaciju mira i to su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Objasnio je da Upravni odbor Veća za implementaciju mira Visokom predstavniku u BiH daje političke smernice, a u Sarajevu Visoki predstavnik predsedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mesečno, dok se Upravni odbor na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje.

“Zbog toga ponavljamo da je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da ‘Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima’ veoma opasna po regionalnu stabilnost i da je u suprotnosti sa politikom poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koji zvanično zastupa vlast u Srbiji”, upozorio je Kostreš.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima svoje Oružane snage i naveo da ideje o drugačijim bezbednosnim okvirima, koje je izneo Vulin, predstavljaju kršenje ustavno-pravnog sistema susedne države i međunarodnih obaveza koje je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog i Pariskog mirovnog ugovora, preuzela.

“Funkcioneru nečega što se, iz nepoznatih razloga, naziva Pokret socijalista, Bojanu Torbici poručujemo da Vojska Srbije pripada građanima Republike Srbije koji finansiraju njeno postojanje, i nikome drugome. Poručujemo im i da ćemo učiniti sve da sprečimo sumanute umove iz devedesetih, koji su na vlasti zbog izostanka lustracije i zabrane vladajućih partija iz vremena vladavine balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i kamarile domaćih izdajnika, da ponove svoju navodnu brigu za Srbe sa prostora nekadašnje Jugoslavije i da ih ‘brane’. Gde god su ih Vulin i njemu slični branili tokom devedesetih godina – tu Srba danas više nema. Jer, koga Vulin brani, taj zna da je došlo vreme da se zabrine za sebe, svoju porodicu i svoju zemlju”, poručio je Kostreš.

On je još jednom pozivamo predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da se izjasni da li su stavovi “nesposobnog ministra odbrane” ujedno i stavovi aktuelne vlade.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!