Bogatstvo različitosti kao brend Vojvodine?

"Tako kako nestaju stanovnici u Vojvodini, tako se i nacionalne manjine brišu sa lica Vojvodine"

21. okt 2013

„Kada bi svet znao šta imate, onda bi slika o Srbiji bila sasvim drugačija…“

Projekat „Bogatstvo različitosti“ je projekat koji je inicirao Dunavski turistički klaster Istar 21, koji čini oko 40 različitih turističko-ugostiteljskih firmi i udruženja građana. Na konkurs za najspremnija vojvođanska sela za turističku promociju bilo se prijavilo 45 sela iz cele Vojvodine, a klaster je za promociju odabrao 17, i to tako što su sela morala sama da pripreme sopstvenu promociju. Već treću godinu za redom klaster sa odabranim selima nastupa na Novosadskom sajmu turizma, a prošle godine bili su i na Sajmu turizma u Berlinu i u Budimpešti.

Biljana Marčeta iz Dunavskog turističkog klastera kaže za Dojče vele da je cilj projekta da multikulturalnost Vojvodine i Srbije promoviše kao jedinstven turistički proizvod. Kroz promociju vinskih puteva, manastira, salaša, banja, turističkih manifestacija…, ideja je da se obezbedi dolazak turista iz Evrope i sveta tokom cele godine u vojvođanska sela, kao i opstanak seoskog stanovništva u kojima žive raličite nacionalne zajednice.

„S jedne strane, promocija multikulturalizma može da doprinese očuvanju običaja i tradicije svih etničkih zajednica koje žive u Vojvodini. S druge strane, može da bude vrlo ineteresantna turistima, i treće, da citiram jednu britansku profesoricu: ‘Kada bi svet znao šta imate, onda bi i slika Srbije bila sasvim drugačija'“, navodi Biljana Marčeta.

Multikulturalnost se u Vojvodini podrazumeva…? 

Projekat podržavaju Skupština i Vlada Vojvodine, preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor:

„Multikulturalnost nije raritet nego je to činjenica koja je deo naše svakodnevice. I ja tome ne prilazim sa aspekta te tobožnje specifičnosti, jer to za nas nije specifičnost, već normalna situacija.“

Slobodan Arežina, urednik na Radio-televiziji Vojvodine, oprezan je kada je reč o promociji seoskog turizma kod nas. Prema njegovim rečima, tu se slika nije mnogo promenila još od Titovih vremena.

„Još tada se govorilo o našem kontinentalnom, seoskom i svakom drugom turizmu kao o velikoj šansi. Ja se plašim da taj razgovor predugo traje i da se tu nije ništa bitno promenilo. Mi svi govorimo o mogućnostima, a niko te mogućnosti ne realizuje“, upozorava Arežina.

…ili je multikulturalnost ugrožena?

Snežana Besermenji sa Odseka za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu ukazala je na ozbiljan problem smanjivanja broja stanovnika Vojvodine, a naročito broja pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

„Tako kako nestaju stanovnici u Vojvodini, tako se i nacionalne manjine brišu sa lica Vojvodine. To je posledica negativnog delovanja političkog faktora, zbog čega je dosta stanovništva migriralo…“, navela je Snežana Besermenji.

Ipak, kaže Biljana Marčeta, vojvođanska sela su, zahvaljujući projektu „Bogatstvo različitosti“, od raznih donatora do danas uspela da privuku više od 150.000 evra preko različitih projekata. Ona kao odličan ističe primer banatskog sela Skorenovac, koje uspeva godišnje od turizma da zaradi više od 120.000 evra.

(Promotivni video spot o projektu „Bogatstvo različitosti“ može se pogledati na adresi: http://www.youtube.com/watch?v=I7f3yG2LPi0)

(Deutsche Welle) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga