Bogaroški: Skupština APV hitno da iznese stav o uzurpaciji zemljišta

Čekaju se potpisi DS i SVM

25. mar 2016

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški ocenio je danas da situacija sa uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Vojvodine eskalira iz dana u dan.

Bogaroški je u pisanoj izjavio istakao da LSV zbog toga insistira na što hitnijem sazivanju Skupštine Vojvodine koja mora da dâ svoj stav o tome i da upozori sve predsednike opština i gradonačelnike sa teritorije Vojvodine da ne smeju da dopuste nezakonite radnje sa državnom imovinom na njihovom terenu.

„Ovakve situacije su nedopustive i Liga socijaldemokrata Vojvodine će stati u odbranu vojvođanskih poljoprivrednika i u odbranu zakonitosti“, poručio je Bogaroški.

U Vojvodini su krajem prošle godine organizovani protesti poljoprivrednika, koji su se protivili izmenama zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, koje je Skupština Srbija ipak izglasala.

Nakon problema sa primenom tog zakona, Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da omoguće da poljoprivrednici koji su uzurpirali zemlju prijave površinu koju obrađuju do početka maja i plate prosečnu cenu zakupa.

Krajem prošle nedelje u Gakovu kod Sombora uhapšeno je šest poljoprivrednika koji su 26. dana spavali na njivi i čuvali je od uzurpatora. Petorica njih je dan nakon hapšenja osuđeno na 30 dana zatvora.

LSV je nakon incidenta tražila hitnu sednicu Skupštine Vojvodine, za koju je neophodno da svoje potpise dostave i koalicioni partneri te stranke u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga