- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bogaroški: Poljoprivrednicima oduzeto pravo na žalbu za licitiranu zemlju

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški upozorio je danas da je novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu ukinuta mogućnost žalbe na odluku o davanju takvog zemljišta u zakup.

Bogaroški je objasnio da su do sada paori koji su učestvovali u javnim nadmetanjima mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup.

„Usvojenim izmenama zakona, doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana“, istakao je pokrajinski sekretar u pisanoj izjavi.

On je dodao da to znači da na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup nema prava žalbe i da se ona ima primenjivati kakva god da je.

„Takvog zakonskog rešenja nema nigde na svetu i to je dovoljan razlog da se pokrene pitanje njegove ustavnosti“, naveo je Bogaroški.

Bogaroški je ocenio i da, ako je u pitanju greška, reč je o traljavosti za koju nema opravdanja. Međutim, dodao je, budući da je stav o mogućnosti žalbe izbrisan, osnovano je posumnjati da je namera bila da se u postupku licitacije zemlja dodeli samo „podobnim“ paorima.

On je istakao i da se, posle nešto više od mesec dana od usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, pokazuje da će njegova rešenja izazvati i veće probleme nego što je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu upozoravao.

„Izuzetno lošem rešenju u zakonu, o davanju 30 odsto zemljišta u zakup isključivo pravnim licima, sada treba dodati i činjenicu da iako nema jasnih pravila za odabir investitora, neke lokalne samouprave već traže ‘poželjne zakupce’. Po svoj prilici, upravo to se dešava sa državnim zemljištem u somborskom ataru, a usput se otvaraju i novi problemi tamo gde to do sada nije bio slučaj“, ocenio je on.

Pokrajinski sekretar je naveo i da je neophodno da hitno bude donet novi zakon, koji će biti u saglasju sa poljoprivrednicima i stručnjacima.

Bogaroški je naveo da je to potrebno učiniti ne za par meseci, ne posle izbora, nego odmah, jer će šteta koja će nastupiti biti nesaglediva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!