Bogaroški: Poljoprivrednicima oduzeto pravo na žalbu za licitiranu zemlju

Na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup više nema prava žalbe

05. feb 2016

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški upozorio je danas da je novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu ukinuta mogućnost žalbe na odluku o davanju takvog zemljišta u zakup.

Bogaroški je objasnio da su do sada paori koji su učestvovali u javnim nadmetanjima mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup.

„Usvojenim izmenama zakona, doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana“, istakao je pokrajinski sekretar u pisanoj izjavi.

On je dodao da to znači da na odluku komisije koja odlučuje o davanju zemljišta u zakup nema prava žalbe i da se ona ima primenjivati kakva god da je.

„Takvog zakonskog rešenja nema nigde na svetu i to je dovoljan razlog da se pokrene pitanje njegove ustavnosti“, naveo je Bogaroški.

Bogaroški je ocenio i da, ako je u pitanju greška, reč je o traljavosti za koju nema opravdanja. Međutim, dodao je, budući da je stav o mogućnosti žalbe izbrisan, osnovano je posumnjati da je namera bila da se u postupku licitacije zemlja dodeli samo „podobnim“ paorima.

On je istakao i da se, posle nešto više od mesec dana od usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, pokazuje da će njegova rešenja izazvati i veće probleme nego što je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu upozoravao.

„Izuzetno lošem rešenju u zakonu, o davanju 30 odsto zemljišta u zakup isključivo pravnim licima, sada treba dodati i činjenicu da iako nema jasnih pravila za odabir investitora, neke lokalne samouprave već traže ‘poželjne zakupce’. Po svoj prilici, upravo to se dešava sa državnim zemljištem u somborskom ataru, a usput se otvaraju i novi problemi tamo gde to do sada nije bio slučaj“, ocenio je on.

Pokrajinski sekretar je naveo i da je neophodno da hitno bude donet novi zakon, koji će biti u saglasju sa poljoprivrednicima i stručnjacima.

Bogaroški je naveo da je to potrebno učiniti ne za par meseci, ne posle izbora, nego odmah, jer će šteta koja će nastupiti biti nesaglediva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga