Bogaroški: Poljoprivredne savetodavne službe bi trebalo da budu u nadležnosti Pokrajine

Pokrajinski sekretarijat pokušaće da uspostavi kontakt sa Ministarstvom za poljoprivredu i reši to pitanje

12. nov 2014

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški ocenio je danas da bi poljoprivredne savetodavne službe na teritoriji Vojvodine trebalo da budu pod ingerencijom Pokrajine koja je, kako je naveo, jedan od ozbiljnijih finansijera tih službi.

Bogaroški je, komentarišući stanje vojvođanskih poljoprivrednih savetodavnih službi tokom razgovora sa atašeom za poljoprivredu Ambasade Holandije za zapadni Balkan Martenom Vegenom (Maarten Wegen), kazao da postoji problem, uslovno rečeno podeljene nadležnosti.

„Pokrajina finansira poljoprivredne savetodavne službe, i po Zakonu o prenosu nadležnosti one bi trebalo da budu pod ingerencijom AP Vojvodine, ali trenutno njima upravlja Ministarstvo poljoprivrede. To nije predstavljalo smetnju za našu saradnju u prošlosti, ali smatramo da bi kompletno preuzimanje nadležnosti od strane AP Vojvodine, s obzirom na to da smo mi jedan od ozbiljnijih finansijera tih službi, definitivno bi bilo korak napred“, rekao je Bogaroški.

On je dodao da će resorni pokrajinski sekretarijat pokušati da u narednom periodu uspostavi kontakt sa Ministarstvom za poljoprivredu da se to pitanje reši.

„Do tada ćemo nastaviti da pomažemo rad poljoprivrednih savetodavnih službi, jer je pomoć u njihovom radu, istovremeno i pomoć našim poljoprivrednicima“, kazao je Bogaroški.

Na današnjem sastanku sa atašeom za poljoprivredu Ambasade Holandije za zapadni Balkan Martenom Vegenom dogovoreno je da će se kao prvi korak jačanja saradnje u domenu poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovati edukacije vojvođanskih poljoprivrednih savetodavaca u Kraljevini Holandiji.

selo njiva poljoprivreda„U najboljem interesu Srbije, a posebno AP Vojvodine, jeste da uspostavi saradnju sa Kraljevinom Holandijom, posebno u oblasti poljoprivrede“, ukazao je Bogaroški.

Pokrajinski sekretar je izrazio uverenje da bi iz te saradnje u najkraćem mogućem roku mogla da proistekne i ekonomska saradnja, odnosno povezivanje kompanija sa teritorije Vojvodine sa holandskim kompanijama koje bi prepoznale interes da ulažu u poljoprivredu u našoj pokrajini.

Ataše Vegen kazao je da Holandija ima visok nivo znanja i stručnosti iz različitih oblasti poljoprivrede, koje je voljna da podeli sa svojim partnerima, te da su razmena iskustava i jačanje saradnje u zajedničkim interesu Kraljevine Holandije i Srbije i Vojvodine.

On je poručio i da je jedan od rezultata takve saradnje i povećana trgovinska razmena.

Vegen je objasnio da su poljoprivredne savetodavne službe u Kraljevini Holandiji  gotovo u potpunosti privatizovane i da tamo rade savetodavci koji su specijalizovani za određene oblasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga