Bogaroški: Pokrajini će biti uskraćeno 1,4 milijardi za poljoprivredu

Najveći deo državnog obradivog zemljišta koje se daje u zakup nalazi se u Vojvodini

11. jan 2015

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški ukazao je da će pokrajina biti uskraćena za značajna sredstva zbog izmene zakona o podsticajima kojima se ukidaju subvencije na zakupljenu državnu zemlju.

Bogaroški je u izjavi za RTV rekao da se najveći deo državnog obradivog zemljišta koje se daje u zakup nalazi u Vojvodini, odnosno 340 hiljada hektara.

„Ako taj zakup više nije subvencionisan, sasvim je logično očekivati da će prosečna cena po kojoj se izlicitira cena nekog zemljišta unekoliko pasti. Ako idemo sa prostom računicom da će to biti od 50 evra, odnosno šest hiljada koliko je taj novčani deo subvencije, vi dođete do neke cifre od dve milijarde manje na osnovu zakupa zemljišta“, istakao je pokrajinski sekretar.

On je ocenio da je logično očekivati da će se ugovori raskidati i da u ovoj godini prosečna cena neće biti kao u 2014. i 2013. godini.

„Od te dve milijarde, 40 odsto bi pripalo lokalnim samoupravama, 30 odsto Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, znači u zbiru 70 odsto tog novca, što je 1,4 milijardi koje neće na ovaj ili onaj način stići u poljoprivredu na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine“, upozorio je Bogaroški.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga