- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bogaroški: Podrška malim prerađivačima daje rezultate

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški, ocenio je danas da je podrška malim prerađivačkim kapacitetima jedna je od najznačajnijih mera sekretarijata koji vodi, te da je ulaganje u njih počelo da daje uspešne rezutate.

„Na ovaj način omogućavamo da dodata vrednost na poljoprivrednu proizvodnju ostaje u samom gazdinstvu, odnosno u mestu gde se otvori kapacitet“, rekao je Bogaroški tokom posete jednom ovakvom gazdinstvu u vlasništvu Mirne Milosavljević u Irigu.

Kako je obajsnio Bogaroški, gazdinstvo Mirne Milosavljević, čiji se proizvod za kratko vreme probio na tržište, je pravi pokazatelj da koncept podrške malim preradnim kapacitetima daje uspešne rezultate.

Od 2013. godine, domaćinstvo Mirne Milosavljević uspešno se bavi sezonskom preradom voća, odnosno proizvodnjom džema od šljiva, kajsija i višanja, kao i kompota od aronije.

Proizvodi koji se prave tradicionalnim metodama bez dodavanja aditiva i konzervansa, kasnije su plasirani na domaće, ali i na tržište Amerike, Kanade, a uskoro i Rusije.

Mirna Milosavljević je istakla da je prema njenom iskustvu podsticaj Pokrajine za opremanje malih prerađivačkih kapaciteta veoma značajna mera za one koji se odluče da se bave preradom voća.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!