Bogaroški: Nikolić da ne potpiše zakon o poljoprivrednom zemljištu

"Obrazloženja za neprihvatanje amandmana Skupštine Vojvodine su na nivou apsurda”

28. dec 2015

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški pozvao je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Bogaroški je za Radio-televziju Vojvodine rekao da na Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije u subotu nisu prihvaćeni amandmani pokrajinske skupštine, već da su samo neka rešenja ugradjena u amandmane poslanika većine.

„Suštinski problemi ostaju, jer instituti prodaje zemlje i davanja 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina isključivo pravnim licima ostaju kao rešenja“, rekao je Bogaroški.

On je ocenio da je evidentno da vojvodjanski amandmani neće biti prihvaćeni ni nakon rasprave i podsetio da je predsednik Srbije već jednom odbio da potpiše zakon za koji je smatrao da je štetan.

„Mislim da postoji osnov da postupi isto, jer je ovaj zakon štetan za domaće poljoprivrednike, u suprotnosti je sa strategijama razvoja poljoprivrede, akcenat stavlja na pravna lica, odnosno tajkune i strance, isključuje poljoprivrednike kao fizička lica, u njemu postoje neustavni delovi, nisu precizno utvrdjeni svi uslovi za davanje zemlje u zakup“, rekao je Bogaroški.

Ocenio je i da su obrazloženja za neprihvatanje amandmana Skupštine Vojvodine “na nivou apsurda”.

„Zakon će dovesti u egzistencijalni problem one koji su do sada zakupljivali, licitirali i uredno plaćali zemljište“, kazao je Bogaroški.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga