Bogaroški: Ministarstvo prebacuje problem Sombora na druge organe

Bruka i sramota za Grad Sombor, za pokrajinu i republiku, ali najviše za Ministarstvo poljoprivrede

03. mar 2016

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški izjavio je danas da u situaciji sa poljoprivrednim zemljištem u Somboru odgovornost jedino može imati Ministarstvo poljoprivrede, koje zbog banalnog tehničkog propusta nije na vreme dalo saglasnost za raspisivanje licitacije, a sada žele da odgovornost prebace na Pokrajinu ili lokalnu samoupravu

Ranije danas i Gradska uprava u Somboru optužila je isto Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno za to što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još uvek nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

U tom gradu oko 300 poljoprivrednika održalo je nedavno i protestnu šetnju, kojom su tražili da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprirvedno zemljište. Oni su upozorili da se zemlja u tom gradu obrađuje nelegalno, a pojedini poljoprivrednici već devet dana spavaju na njivama i sprečavaju uzurpatore da uđu u njive.

Bogaroški je kazao da je Grad Sombor 14. oktobra 2015. Ministarstvu poslao zahtev za davanje saglasnosti na Predlog godišnjeg programa zapštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji tog grada, Ministarstvo je dalo saglasnost i program je uvojen na Skupštini Grada Sobora.

No, u međuvremenu je Pokrajinski sekrearijat došao do saznanja da Grad Sombor još uvek nije dobio saglasnost Ministarstva na oglas o raspisivanju javnog nadmetanja za 2016. godinu.

“Ministarstvo nikada nije dalo saglasnost na oglas posle koga je trebalo da usledi javno nadmetanje, jer nikada nije dobilo dokaz da je usvojen godišnji plan, koji je sa druge strane usvojen u Skupštini grada i objavljen u Službenom listu. Dakle uzurpacija se dešava zbog banalnog tehničkog propusta, koji može da se otkloni u roku od 15 minuta”, kazao je Bogaroški.

On je postavio pitanje Ministarstvu poljoprivrede ko uzurpira 5.300 hektara zemljišta u Somboru, jer je republička Poljoprivredna inspekcija izlazila na teren, ali se ne zna šta je utvrdila.

“Da li će Ministartsvo početi da radi svoj posao ili će prebacivati odgovornost na lokalnu samoupravu i na pokrajinu? Došli smo u situaciju da poljoprvrednici spavaju dan i noć na poljoprivrednom zemljištu da bi ga zaštitili od uzurpacije. To je bruka i sramota za Grad Sombor, za pokrajinu i republiku, ali najviše za Ministarstvo poljoprivrede koje ima inspekciju koja je trebala da reši problem”, ocenio je Bogaroški.

Dodao je da je sastanak sa poljoprivrednicima u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu odrzan prošlog petka, nakon čega je upućen zahtev lokalnoj samoupravi da razjasni situaciju. Rok koji je dat za odgovor je današnji dan, ali iz Sombora Pokrajini nije stiglo nikakvo obrazloženje, kazao je on.

“Ministarka poljoprivrede Snežana bošković Bogosavljević je bila u Somboru i obećala da će uzurpatori biti uhvaćeni, ali nema ni pisma ni razglednice, pa je pitamo ko uzurpira 5.300 hektara zemljišta u Somboru. Poljoprivredna inspekcija ministarstva je izlazila na teren, šta je utvrdila. Da li će ministartsvo početi da se bavi sprovođenjem novog zakona ili će prebacivati odgovornost na lokalnu samoupravu i na pokrajinu”, kazao je on.

Bogaroški je upozorio i da će za nekoliko dana biti raspisani izbori na svim nivoima u Srbiji, te da tako neće biti moguće doneti nedostajuće godišnje planove u lolalnim skupštinama, što će dovesti do istog problema u svim gradovima i opštinama.

Ocenio je da danas poljoprivrednici spavanjem na njivama moraju da brane državnu svojinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga