Bogaroški (LSV): Vučić priprema gašenje Voda Vojvodine

"Dok se gradi Beograd na vodi, Vojvodina će biti pod vodom”

30. maj 2017

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški ocenio je danas da je izjava odlazećeg premijera Aleksandra Vučića da je “sumanuto” što je Javno vodopirvredno preduzeće Vode Vojvodine van sistema Javnog preduzeća Srbijavode i što „imaju pet puta veći budžet, iako nemaju bujične reke“, novi dokaz da se priprema gašenje najznačajnijeg od tri vojvođanska javna preduzeća.

“LSV je na sednici Skupštine Vojvodine 13. aprila upozorila na činjenicu da je Pokrajinska vlada odustala od kanalske mreže u Vojvodini, jer je stav JVP Voda Vojvodine da je to kraja godine nemoguće podneti zahtev za upis javne svojine. Ovo je dokaz da to nije slučajno i da će blizu 22.000 kilometara kanala preći u republičko vlasništvo, samo zato što pokrajinska vlast po partijskom nalogu namerno ne želi da vojvođansku imovinu i upiše kao imovinu Vojvodine”, naveo je Bogaroški u saopštenju za javnost.

Dodao je da je činjenica koju bi trebalo na umu da ima prvo Pokrajinska vlada, a zatim i novi predsednik Srbije, da i Vojvodina ima bujične vode, ali se sa tim problemom uspešno nosi decenjama.

“Očito je da su zajedno zaboravili polave iz 1965. godine i da zajedno previđaju da Vojvodinom protiče Dunav, jedna od najvećih evropskih reka, a da su tu i Tisa, i Sava i Tamiš. Isto tako, zajedno previđaju i problem podzemnih voda sa kojim se Vojvodina suočava”, kazao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, kada spominje pet puta veći budžet Voda Vojvodine, Vučić bi trebalo da ima na umu da je godinama svaki dinar naplaćen na ime vodoprivrede u pokrajini zaista i išao u očuvanje i unapređenje kanalske mreže, za razliku od drugih delova Srbije.

“Efekat ulaganja u kanalsku mrežu u Vojvodini najbolje je uočljiv poređenjem iz 2010. i 2014. Pri znatno manjim padavinama, u Vojvodini je 2010. godine pod vodom bilo 300 hiljada hektara, a nakon majskih poplava 2014. ukupno 23 hiljade. U međuvremenu je Vojvodina godišnje obnavljala 1.500 kilometara kanalske mreže. To je rezutat većeg budžeta i namenskog trošenja sredstava”, rekao je Bogaroški.

Poručio je Pokrajinskoj vladi da nema pravo da se odrekne ni novca od naplaćenih naknada, ni kanalske mreže, niti svog javnog preduzeća.

“Upozoravamo da bi šteta ukoliko se to dogodi mogla biti katastrofalna. To je direktno suprotno interesima Vojvodine, njenih građanki i građana. To nije samo ekonomsko, nego pitanje imovine i života. Ukoliko se to dogodi, dok se gradi Beograd na vodi, Vojvodina će biti pod vodom”, poručio je Bogaroški.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga