Bogaroški: Efekti predloženih rešenja neće biti dobri po poljoprivrednike u Vojvodini

Subjektivistički pristup izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

07. avg 2015

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški ocenio je danas da se novim Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uvode nova i radikalna rešenja koja će uvesti velike promene u dosadašnji način izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Bogaroški je na okrugom stolu u Skupštini Vojvodine, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na kojem se raspravljalo o tom Nacrtu, rekao da su na skup pozvani poljoprivredni proizvođači, udruženja i predstavnici ministarstva, jer se predlažu novi instituti.

„Otvara se mogućnost prodaje državnog zemljišta i davanja zemljišta pravnim licima u dugoročni zakup po trideset godina i to 30 odsto zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi. Mi tu pričamo o 120 hiljada hektara hektara koje bi trebalo direktnom pogodbom sa pravnim licima dati u dugoročni zakup, iz čega su isključena fizička lica, odnosno registrovana poljoprivredna gazdinstva“, objasnio je pokrajinski sekretar.

On je ocenio da efekti takvih rešenja neće biti dobri po poljoprivrednike u Vojvodini.

„Od ukupnog fonda državnog zemljišta većina i najzanimljivije se nalazi na teritoriji Vojvodine, a oko 70 odsto svih korisnika su fizička lica i treba voditi računa o njihovim interesima, inače će se stvoriti armija nezaposlenih, koja neće moći da obezbedi egzistenciju, što nikome neće doneti dobro“, poručio je Bogaroški.

Resorni pokrajinski sekretar je dodao i da se nada da je ukidanje sredstava lokalnim samoupravama i Autonomnoj pokrajini Vojvodini od zakupa zemljišta samo „tehnička greška“ u predloženom dokumentu i da će ona već danas biti ispravljena.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević istakao je da je ta institucija ozbiljno prihvatila inicijativu da se razgovara o predlogu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

On je izjavio i da je namera ministarstva da Vladi Srbije uputi najbolja moguća rešenja, zbog čega je u samu izradu uključilo i asocijacije poljoprivrednika.

njiva„Primetili smo određene manjkavosti u primeni postojećeg zakona, što je bio razlog za izmene i dopune. Čak 49 odsto poljoprivrednog zemljišta po pravilu nije bilo predmet licitacija, ostajalo je neobrađeno, odnosno bilo je predmet uzurpacije i zloupotrebe“, naveo je Radošević.

Prema rečima državnog sekretara, izmenama i dopunama doći će se do bolje pravne zaštite tog resursa.

„Predvideli smo i strožije kazne za uzurpatore, ali i neodgovorne lokalne samouprave, jer smo došli do podatka da se oko 15 miliona evra godišnje gubi zbog zloupotreba državnog poljoprivrednog zemljišta“, dodao je Radošević.

Sekretar Udruženja polјoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin ocenio je da treba raditi na unapređenju zakonodavnog okvira kada se radi o poljoprivrednom zemljištu.

„Posebno sa aspekta oabeveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a to je da će morati da dozvoli građanima Evropske unije da od 2017. godine postanu vlasnici zemljišta u Srbiji pod istim uslovima kao i građani Srbije“, objasnio je Bugarin.

On je ocenio i da predložene izmene i dopune zakona nisu uredile tu oblast, te da će to, ukoliko se ne ispravi, biti propuštena šansa za Srbiju da zaštiti sopstvene interese, ali i interese onih koji se bave poljoprivredom.

Bugarin je upozorio i da pravo prioritetnog zakupa za pravna lica onemogućava jednaka prava i otvara mogućnost da prava poljoprivrednika budu dodatno sužena.

On je ocenio da u predloženim izmenama i dopunama postoji „subjektivistički pristup“, jer se njima ne definiše sastav komisija koje će odlučivati kojem se investitoru daje zemljište, kao i na koji će se način investitori birati.

„Postavlja se i pitanje da li će lokalne samouprave čekati sa prodajom poljoprivrednog zemljišta dok ne obezbede tog investitora i ustupe mu zemljište koje njemu odgovara“, naveo je Bugarin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga