Bogaroški: Beogradu četiri puta više novca iz budžeta nego Vojvodini

"Nema sredstava za obilaznicu i vodu u Zrenjaninu, za magistralu u Banatu, za kanal u Vrbasu ili čist vazduh u Pančevu, ali ima za raspevanu fontanu na Slaviji"

14. jan 2017

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški upozorio je danas da iako Ustav Srbije decidno navodi da su svi građani jednaki, u stvarnosti nije tako, jer je Beograd ispred svih kad je u pitanju finansiranje iz budžetskih sredstava.

„U Beogradu je najvidljivija centralizacija. Poslednji primer je razlika u iznosu budžeta za 2017.godinu grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine. Ove godine Beograd će raspolagati sa 100,4 milijarde dinara, a Vojvodina sa svega 63,6 milijarde dinara“, naveo je Bogaroški u saopštenju za javnost.

On je ocenio da logika zdravog razuma kaže da bi Vojvodina, koja po poslednjem popisu ima 1,93 miliona stanovnika, mora imati veći budžet od Beograda, koji ima 1,65 miliona stanovnika.

„Nema sredstava za obilaznicu i vodu u Zrenjaninu, za magistralu u Banatu, za kanal u Vrbasu ili čist vazduh u Pančevu, ali ima za raspevanu fontanu na Slaviji“, naveo je Bogaroški.

Takođe, kako je dodao, ustavna i zakonska rešenja Beograd smatraju lokalnom samoupravom, a Vojvodinu pokrajinom sa autonomnim ingerencijama, koja finansira svoje nadležnosti.

„Nažalost, logika u Srbiji nije nešto što je prioritet. Stvar postaje još gora kada se u obzir uzme činjenica da 60% budžeta Vojvodine čine transferna sredstva, koja samo prođu kroz pokrajinsku kasu kako bi završila kod zaposlenih u javnim preduzećima koja su pod ingerencijom Republike“, istakao je Bogaroški.

On je ukazao da bez transfernih sredstava budžet Vojvodine iznosi svega 25 milijardi dinara.

„Računicom trećeg razreda osnovne škole izvodimo zaključak da na potrebe građana Beograda ide duplo više para nego za potrebe Vojvođana. Ili, možda i slikovitije. Za rešavanje problema građanki i građana Vojvodine odvaja se 40 dinara dnevno, a za potrebe građanki i građana Beograda 160 dinara“, naveo je on, zapitavši da li je to logično.

Bogaroški napminje i da jedinica samouprave koja ima najviše sredstava istovremeno i duguje najviše, te da tako grad Beograd učestvuje sa više od 75% u ukupnom zaduženju svih lokalnih samouprava i Autonomne pokrajine Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga