Stavovi stranaka oko Pokrajinske vlade načelno usaglašeni

Bogaroški je rekao da će NIS biti presudan za odluku te stranke; DS prepušta neke resore

12. avg 2014

Potpredsednik LSV i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da je odnos prema privatizaciji NIS-a jedno od pitanja koje će biti presudno za odluku LSV o načinu funkcionisanja neke buduće većine u pokrajinskoj skupštini.

„To je definitivno jedno od pitanja koje je veoma bitno za Ligu i građane Vojvodine“, rekao je Bogaroški, napominjujući da je NIS, odnosno, kako kaže, vojvođanski Naftagas, uz poljoprivredno zemljište, najveći resurs Pokrajine.

Bogaroški je uoči nastavka razgovora sa predstavnicima DS i NDS o rekonstrukciji pokrajinske vlasti, rekao i to da nije dovoljno samo utvrditi odgovornost za „lošu privatizaciju NIS-a nego bi trebalo videti i na koji način obeštetiti AP Vojvodinu i sprečiti štetne posledice“.

Funkcioner LSV je ocenio da je dobro to što je država počela da se bavi privatizacijom NIS-a i dodao da svi oni koji su se ogrešili o zakon i učinili bilo kakve kriminalne radnje treba da odgovoraju.

On smatra da, kada je reč o toj privatizaciji, postoji nekoliko velikih problema, kao što je pitanje „obeštećenja građana Vojvodine“, jer je, kako je objasnio, NIS prodat za „sramno malu cenu“ (400 miliona evra), odnono pet puta manje nego što je bio procenjen.

LSV smatra da je važno i postaviti pitanje revizije ugovora sa ruskom stranom pošto se, kako je dodao, i u ovom trenutku čini šteta građanima Vojvodine, jer „imamo najnižu rudnu rentu u Evropi, a nafta i gas se eksploatišu po ubrzanom tempu“.

Bogaroški je podsetio da je LSV od pokrajinskog parlamenta 37 puta tražio da se izjasni povodom privatizacije NIS-a, što je redovno odbacivano da se stavi na dnevni red.

Povodom nastavka pregovora sa DS i NDS, on je rekao da je tema sastanka način funkcionisanja i politika „neke potencijalno nove većine u Pokrajini“ i dodao da se tek posle toga može razgovarati i o kadrovskim rešenjima.

Bogaroški je precizirao da se ti razgovori još uvek vode na nivou tehničkih timova, a po završetku se očekuje sastanak stranačkih lidera koji bi trebalo da konačno dogovore sve detalje.

„Lideri će konstatovati da je sve dogovoreno ili da ne možemo da se dogovorimo o novoj politici“, rekao je Bogaroški.

„Stavovi stranaka usaglašeni u dobroj meri“

Predstavnici LSV, DS i NDS danas su u dobroj meri usaglasili stavove o budućem funkcionisanju pokrajinske vlade i ostalo je još nekoliko pitanja da bude razmotreno, izjavio je Tanjugu potpredsednik LSV i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.

Tehnički timovi stranaka su u nastavku tih razgovora „priveli kraju segment pitanja oko funkcionisanja i izgleda pokrajinske vlade“, rekao je Bogaroški napominjući da očekuje da će finalizovanje tih razgovora uslediti u vrlo kratkom vremenskom periodu, odnosno za nekoliko dana.

Kako je za RTV rečeno, danas nije bilo reči o kadrovskim rešenjima, ali je načelno dogovoren isti broj sekretarijata, kao i mogućnost većih ovlašćenja zamenicima pokrajinskih sekretara.

Bogaroški je, u nastavku razgovora stranačkih timova, predvodio delegaciju LSV dok je na čelu tima demokrata bio predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin, a delegaciju NDS predvodio je predsednik Pokrajinskog odbora te stranke Miloš Gagić.

Bogaroški je za RTV rekao i da očekuje da će se ovim razgovorima kasnije priključiti i predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Vasin: DS ustupa resore NDS i LSV, jošš bez presonalnih reššenja

Predsednik vojvođanskih demokrata Miroslav Vasin izjavio je danas da je Demokratska stranka prihvatila da neke sekretarijate ustupi koalicionim partnerima – NDS i LSV, prilikom rekonstrukcije Vlade Vojvodine, ali da nije bilo govora o personalnim rešenjima.

Vasin je za „Blic“ rekao da je, nakon jučerašnjeg razgovora sa predstavicima LSV i NDS razgovarano o budućem izgledu vojvođanske vlade, a da se o personalnim rešenjima nije razgovaralo pošto se još razgovara o budućem izgledu i radu vlade.

U toj vladi će, dodao je on, pored dosadašnjih koalicionih partnera učestvovati i NDS, a razgovori na nivou tehničkih timova biće nastavljeni u petak.

Posle toga će se razgovarati o personalnim promenama, dodao je Vasin.

Vlada Vojvodine, koju vodi predsednik Bojan Pajtić ima 12 članova, od 11 pokrajinskih sekretara DS ima osam, LSV dva, a SVM jedan.

(Tanjug, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga