Bodrožić: Dajemo poslednju šansu vlasti da se unormali i upristoji

Bodrožić je podsetio da je Medijska koalicija u jesen 2018. podnela vladi 13 zahteva za poboljšanje medijske scene, ali da su oni do danas ostali neispunjeni

14. jan 2021

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da će medijske i novinarske organizacije, okupljene u Medijsku koaliciju, ući u novu radnu grupu za bezbednost novinara pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ali s oročenim mandatom od nekoliko meseci.

On je, u intervjuu za portal Tačno.net, rekao da će ostanak udruženja u radnoj grupi biti vezan za ispunjenje zahteva koja su udruženja ispostavile vlastima i „koji stoje nerealizovani još od pre nekoliko godina“.

„Šaljemo jasnu poruku Vučiću i njegovoj partiji, barem što se tiče NUNS-a, da je ovo poslednja šansa da se unormale i upristoje„, rekao je Bodrožić.

On je dodao da je za njega učešće predstavnika Evropske komisije u radu nove radne grupe – „najjači argument da se u nju i udruženja uključe“.

„Sva ostala argumentacija za ulazak u još jednu radnu grupu je veoma tanka, jer smo do sada mnogo puta na istovetan način nasankani i iskorišćeni i, na kraju krajeva, poniženi“, rekao je on.

Bodrožić je podsetio da je Medijska koalicija u jesen 2018. podnela vladi 13 zahteva za poboljšanje medijske scene, ali da su oni do danas ostali neispunjeni.

„Pre svega, zahtevali smo da državni funkcioneri i predstavnici vladajuće partije prestanu da nas prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu, odnosno da prestanu da stvaraju atmosferu progona i linča i tako inspirišu silne ludake koji nas targetiraju po društvenim mrežama i pljuju i napadaju na ulici“, rekao je Bodrožić.

On je rekao da ne veruje da će ministarka kulture i informisanja Maja Gojković doprineti normalizaciji medijske scene u Srbiji, ali da bi voleo da nije u pravu.

„Maja Gojković je jedno vreme očigledno glumila da se transformisala i prihvatila demokratske norme i pravila, ali onda je došla na čelo Skupštine Srbije i videli smo da je malo razlike između one Maje Gojković koja je devedesetih huškala na rat, širila šovinističke ideje i nacionalističke fantazmagorije, proterivala Balaševića iz Novog Sada i slično – i ove Maje Gojković koja besprizorno gazi parlamentarnu demokratiju, nipodaštava i vređa političke oponente i nezavisne medije“, rekao je Bodrožić.

Predsednik NUNS-a uputio izvinjenje partnerima iz Medijske koalicije

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić uputio je danas izvinjenje „partnerima“ iz Medijske koalicije jer im je „nenamerno“ pripisao stavove i uslove NUNS-a o daljem učešću u Radnoj grupi za bezbednost novinara.

Podsetio je da je NUNS ranije zauzeo „jasan stav“ da učešće u novoj radnoj grupi za bezbednost novinara oroči na tri meseca i da predstavnicima Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja uputi zahteve koji bi u suštini bili sažetak 13 zahteva u vezi bezbednosti novinara koje je Medijska koalicija uputila Vladi Srbije 2018. godine.

„Stav NUNS-a da bi od ispunjenja tih zahteva zavisio naš dalji ostanak u razgovorima sa predstavnicima države, očigledno ne dele pojedini partneri iz Medijske koalicije i izvinjavam se što sam im u intervjuu za portal Tačno.net pripisao nešto što ne podržavaju“, naveo je Bodrožić a preneo NUNS.

Dodao je da je za taj portal izjavio kako su na sastanku neformalne Medijske koalicije, u kojoj su, pored NUNS-a i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskim medija (ANEM), Lokal press i Asocijacija onlajn medija (AOM), usaglasili nekoliko zahteva povodom ulaska u novu radnu grupu za bezbednost novinara pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i resornog ministarstva.

„Očigledno sam, međutim, pogrešno razumeo pojedine koleginice i kolege i potom nenamerno svim partnerima iz Medijske koalicije pripisao stavove i uslove NUNS-a o daljem učešću u razgovorima sa predstavnicima države“, naveo je Bodrožić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga