BOBAN BATRIĆEVIĆ: Šta čeka Crnu Goru u Zdritan demokratiji?

"Energija koja se rodila na barikadama onih dana, dovoljna je za pokretanje velikih građanskih demonstracija protiv represije koju Vlada sprovodi"

08. sep 2021

Molotovljev koktel

Riječ od deset slova – „Molotovljev“ gramatički predstavlja prisvojni pridjev. Trijeznome čovjeku nije je teško izgovoriti, jer se na prezime „gvozdene guzice“ kako su Vječeslava Molotova zvali drugovi iz Kremlja zbog sposobnosti da na stolici preśedi i po dvadeset sati uz svoga gazdu, doda – „ljev“. Naš premijer nije iz te branše, kako veli, pa nije u stanju izgovoriti sintagmu.

Molotovljev koktel“, iako za to nije potrebna nikava branša ni posebno obrazovanje već trijezan jezik kako ne bi zaplitao. Ono što on veli branša, zove se ratna istorija. Molotovljev koktel je oružje koje su smislili Finci tokom Zimskoga rata sa Sovjetskim Savezom 1939/1940. godine. Kad su Sovjeti krenuli na tu malu naciju a njihovi bombarderi razarali Helsinki, međunarodna zajednica blijedo je optuživala Moskvu za agresiju. Kako bi se opravdala pred njom, sovjetska propaganda provukla je izgovor kako to nijesu bile bombe već paketići s hranom za finske građane. Tu izjavu je na radiju dao sovjetski ministar spoljnih poslova Molotov. Onda su domišljati Finci osmislili eksplozivno oružje ručne izrade, tzv. „benzinsku bombu“, koju svi iz te branše i svih branši znaju kako izgleda, istakavši da je to piće koje oni šalju sovjetskim tenkistima u znak zahvalnosti za Molotovljeve pakete s hranom. I odatle Molotovljev koktel.

Koktel laži

Iako nije umio izgovoriti ime toga oružja, Zdravko Krivokapić i njegov vicepremijer Dritan Abazović, koje ćemo u daljem tekstu zvati Zdritan (Zdravko+Dritan) toliko su laži i manipulacija uprli preko svojih medija ne bi li opravdali policijski teror i agresiju nad demonstranima na Cetinju od 5. septembra, da su se i sami zapleli u njih. Zbog navodnoga Molotovljeva koktela koji su građani bačili na policiju raspoređenu na cetinjskome trgu u 6 sati ujutru, Zdritan je izdao naredbu oklopljenim specijalcima da krenu u bijesni blickrig. Da bi to potkrijepio, Zdritan je objavio fotografiju na kojoj se vidi osoba koja nosi eksploziv. No, fotografija je nastala u 9 sati izjutra, na potpuno drugome mjestu i kao što je svakoj branši poznato koja je odgledala dokazni materijal – taj Molotovljev koktel nije bačen. Zašto je Zdritan izdao naredbu da se na građane krene represivno i životinjski u 6 izjutra, zbog fotografije koja će nastati za naredna 3 sata, neka ostane kao razmišljanje međunarodnoj zajednici koja je doskora davala podršku Zdritanovoj Vladi?! Nama je jasno zašto.

Posljedice terora

Razbijanje demonstracija i kršenje ustavnoga prava na iskaz protesta od strane crnogorske vlasti imaće nekoliko dalekosežnih posljedica po ovo društvo.

  1. Nakaradna koalicija na vlasti će se homogenizovati.
  2. Nakaradna Vlada je prihvatila da postane izvršno tijelo politike Aleksandra Vučića i
    ideologije Crkve Srbije te od nezavisne države napravila provizorijum.
  3. Nakaradnu Vladu čeka još nakaradnija rekonstrukcija, ulazak Demokratskoga fronta umjesto dosadašnjih „eksperata“ i totalni sunovrat politike koja se od 2006. zasnivala na tri koncepta: dobrosuśedski odnosi, euroatlantske integracije, multietnički i multireligijski sklad. Spremite se za sibirski vjetar, za Molotovljeve pakete s demokratijom.
  4. Ta nakaradnija Vlada će sprovesti popis stanovništva u potpuno neregularnim uslovima, izmijeniti realnu etničku strukturu Crne Gore i načiniti od nje neku vrstu Republike Srpske u NATO-u.
  5. Krenuće progon svih medija, kolektiva, organizacija, političkih partija i individualaca koji su protiv ideologije „srpskoga sveta“ Aleksandra Vučića kako bi se postiglo ono što se napravilo u Srbiji – potpuna kontrola sistema i pretvaranje građana ove zemlje u taoce.
  6. Akcija policije na Cetinju bila je pokazna vježba za novi desant, ovoga puta na Lovćen, đe će Crkva Srbije nastojati da posadi kapelu kako bi i na simboličkoj ravni konačno zapišala svoju teritoriju i kulturno obezglavila Crnu Goru.
  7. Takva vlast trajaće sve dok međunarodna zajednica stane na put Aleksandru Vučiću. Ovako amorfna, beživotna i lijena s ambasadorima i ambasadorkama koji većinom nijesu dorasli da vode savjet stanara u zgradi, a kamoli kompleksne diplomatske aktivnosti u kompleksnom političkom trenutku, to neće biti sposobna učiniti za dugo vremena. Kao onda u Sarajevu, kad su nekolike godine puštali Miloševića i Karadžića da siluju taj grad.

Što da činimo?

Protesti na Cetinju pokazali su da crnogorski narod nikad neće prihvatiti sudbinu koju mu priprema ideologija „srpskoga sveta“. Da će se i goloruk boriti protiv zla i omče koja mu se namakla oko vrata. Energija koja se rodila na barikadama onih dana, dovoljna je za pokretanje velikih građanskih demonstracija protiv represije koju Vlada sprovodi, protiv terora i protiv gaženja nacionalnoga ponosa. Suverenističke partije moraju se čvršće uvezati, skratiti liniju fronta kako bi se pregrupisale i onda zajedno krenule u političku borbu za demokratsku i nezavisnu Crnu Goru, onako kako su se pred Referendum okupile u Pokret za nezavisnost.


Od istog autora: BOBAN BATRIĆEVIĆ: Crna Gora u kavezu srpskog sveta, konci se vuku u Beogradu i Kremlju


Veoma je važna konekcija s manjinskim partijama, jer kad „srpski svet“ završi što je naumio s Crnogorcima, naredna žrtva biće manjine. Jer režimi poput Vučićevoga uvijek izmišljaju neprijatelje. Od „žutih“, prešli su na „Šiptare“ s Kosova, s njih na „Milogorce“ i „komite“. Pitanje je ko će biti sljedeći? „Ustaše“ iz Boke? „Šiptari“ iz Ulcinja i Tuza? „Balije“ iz Rožaja, Bijeloga Polja, Pljevalja itd. Zadatak svih suverenistički, demokratski i euroatlantski opredijeljenih kolektiva i svakoga pojedinca u narednome periodu mora biti urgiranje na strane ambasade u Crnoj Gori koje konačno trebaju shvatiti da je Crna Gora pred ambisom – hoće li u njoj opstati ideje Zapadne Evrope, demokratije, ljudskih prava i individualnih sloboda, pacifizma, ili će se strmoglaviti u velikoruski i velikosrpski mrak koji guta dio po dio Balkana.

(Gradski portal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Činodejstvovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga