BOBAN BATRIĆEVIĆ: I moja je majka muslimanska

Stidim se tuđe sramote!

15. sep 2021

Za 33 godine svoga života od kojih je najveći dio proveden na Cetinju, nikada nijesam čuo psovku koju je jedan nepomenik juče izgovorio i time svima nama udario šamar. Svima nama koji se svuđe legitimišemo kao stanovnici grada koji je krajem prošloga vijeka bio jedini kadar da u Miloševićevoj Jugoslaviji organizuje antiratne mitinge i šalje podršku muslimanima u Bosni i Hercegovini. Koji je bio utočište mnogim žrtvama šovinizma toga perioda. Taj šamar je bolniji od ijednog suzavca kojima su nas zasuli prije 10 dana, gumenog metka i pendreka.

Kako zapisa moj prijatelj Ivan Poček – stidim se tuđe sramote! Svi se stidimo i izvinjavamo, duboko. Jer mi koje je sazdao ovaj grad znamo koliko su muslimani privrženi Cetinju i Crnoj Gori i koliko zbog toga imaju problema s onima koji dan danas relativizuju Srebrenicu i pjevaju o „lelekanju bula“.

U trenutku najveće intime, moram priznati da mi je ona skaredna i lajačka psovka od juče jednako teško pala kao i odluka veleizdajničke Vlade Crne Gore da otme Cetinjski manastir Cetinju.

No, poslije svakog šamara čovjek se rastrijezni jer prihvati realnost da u svakome kolektivu diše po neki neotesani i neproduhovljeni stvor koji bača ljagu i nanosi štetu. Uostalom, tako je i s porodicama što veli Mihailo Lalić u „Ratnoj sreći“, uvijek postoji crna ovca koja cijelo pleme zastidi.

I na kraju poručujem, kao Andrej i kao Ivan – kad gođ se psuje majka muslimanska, zapamtite: I JA SAM MUSLIMAN!

(Antena M, Foto: Pobjeda)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Krečenje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga