Boarov: Normalno je da fiskalna autonomija bude različita

Interes Srbije bi trebao da bude taj da i Vojvodina ima stabilno finansiranje

09. nov 2013

Privredni novinar Dimitrije Boarov izjavio je danas da su primedbe na platformu o finansiranju Vojvodine, u smislu cepanja fiskalnog sistema Srbije, neosnovane, jer je u većini ekonomski razvijenih zemalja sveta normalno da mnogobrojni subjekti imaju različite stepene fiskalne autonomije.

Boarov je agenciji Beta rekao da je svetska ekonomska praksa pokazala da oni fiskalni prihodi koje prikuplja i za koje je motivisana da prikuplja vlast na nižim nivoima, ostvaruju bolju naplatu, dešava se manje sabotaže i manja je poreska evazija.

„Ljudi tada imaju osećaj da novac ne ide nekom otuđenom centru, nego su bliži odlučivanju o upotrebi takvih sredstava. Usvajanje rešenja koja stoje u Platformi bilo bi zato od interesa i za Vojvodinu i za Srbiju“, kazao je Boarov.

On je rekao da negativne primedbe na decentralizaciju fiskalnog sistema koje predviđa platforma, polaze od stanovišta da Vojvodina nije Srbija.

„I Vojvodina je Srbija. Samim tim interes Srbije bi trebao da bude taj da i Vojvodina ima stabilno finansiranje“, ocenio je Boarov.

Prema njegovim rečima, centralizacijom se ne može postići ništa dobro ni u kriznim vremenima u kojima se Srbija trenutno nalazi, već takvo centralističko razmišljanje može da dodvede samo do povećanja izbegavanja plaćanja poreza i ukupnog smanjenja poreskih prihoda centralne države.

„Što više centralizujete i privredu i državu i fiskalni sistem, efekti su sve manji i upropaštava se cela država“, naveo je Boarov.

Skupština Vojvodine juče je usvojila Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Platforma predviđa da Vojvodina preko svojih organa ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Dokumentom je predviđeno i da iznos sredstava prikupljenih u Vojvodini po osnovu posrednih poreza koji je iznad budžeta Vojvodine, pripada republičkom budžetu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga