BNV traži strane posmatrače u Sandžaku

BNV je ocenilo da su incidenti pokazali da su "tenzije u Sandžaku podignute do usijanja, a da neprimereno veliki broj policijskih snaga negativno utiče na pokušaj smirivanja situacije".

06. sep 2010

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zatražilo je danas od Evropske unije da u Sandžak pošalje međunarodne posmatrače i ocenilo da se u toj oblasti sve učestalije krše prava na verskoj i etničkoj osnovi.

Kako se navodi u saopštenju, dolaskom stranih posmatrača bi se „značajno relaksirala napetost i ostvarile pretpostavke za početak dijaloga“.

BNV je pismo o tome uputilo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton.

Dodaje se da je u pismu navedeno da su incidenti od 4. septembra pokazali da su „tenzije u Sandžaku podignute do usijanja, a da neprimereno veliki broj policijskih snaga negativno utiče na pokušaj smirivanja situacije“.

Pristalice Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, protestovale su u subotu na mestu gde se u Novom Pazaru gradi vrtić, tvrdeći da to zemljište pripada Zajednici. Oni su tokom protesta bacali kamenje na policiju pa su četiri policajca povređena.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je zbog tog incidenta uhapšen „jedan broj ljudi“.

SDP: Svi problemi u Novom Pazaru politički motivisani

Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije (SDP) Mirsad Jusufović ocenio je danas da su svi problemi koji su nastali u Novom Pazaru oko izgradnje vrtića u tom gradu politički motivisani i nastali iz želje da se preuzme lokalna vlast.

Jusufović je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da se Islamska zajednica u Srbiji, koju vodi muftija Muamer Zukorlić, bavi politikom poslednjih šest meseci, odnosno od kada su raspisani izbori za Nacionalni savet Bošnjaka.

Jusufović je dodao da zahvaljujući razboritosti bošnjačkog naroda nije bilo većih incidenata u subotu u Novom Pazaru, kada su pristalice Islamske zajednice u Srbiji napale policiju na spornom zemljištu na kome se sada gradi vrtić.

Funkcioner SDP-a kritikovao je i lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića zbog izjava o situaciji u Sandžaku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga