Blumberg ulazi u trku za predsednika SAD

"Ne možemo priuštiti sebi još četiri godine nesmotrenih i neetičkih postupaka predsednika Trampa"

24. nov 2019

Bivši gradonačelnik Njujorka i američki milijarder Majkl Blumberg (77) najavio je da ulazi u trku za predsedničkog kandidata ispred Demokratske partije.

„Kandidujem se za predsednika kako bih pobedio Donalda Trampa i ponovo izgradio Ameriku. Ne možemo priuštiti sebi još četiri godine nesmotrenih i neetičkih postupaka predsednika Trampa. On predstavlja egzistencijalnu pretnju našoj zemlji i našim vrednostima. Ako osvoji još jedan mandat, možda se nikada nećemo oporaviti od štete“, napisao je bivši republikanac na svom sajtu.

Blumberg je najavio nominaciju 10 nedelja pre početka unutarstranačkih izbora za predsedničke kandidate. Njegova ogromna ulaganja u demokratske prioritete poput klimatskih promena i kontrole oružja, potpomognuta velikim ličnim bogatstvom, mogla bi da mu donesu veliki broj glasova.

Milijarder je već izdvojio 30 miliona dolara za televizijsko oglašavanje u nekoliko saveznih država.

Blumberg je podržavao demokratsku stranku do 2001. godine, a tada je pristupio republikancima pre izbora za gradonačelnika i kao njihov kandidat bio izabran. Za gradonačelnika Njujorka je ponovno izabran 2005. godine. Četiri godine posle toga je kao nezavisni kandidat dobio treći mandat na poziciji prvog čoveka Njujorka.

U Demokratskoj partiji nominacije za kandidate do sada je povuklo ukupno devet kandidata, a 17 njih i dalje nastavlja s kampanjama.

Predsednički izbori u SAD biće održani 3. novembra 2020. godine.

(Anadolija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga