Blokirani američki sajtovi zbog novih evropskih propisa o zaštiti podataka

Zloupotreba i nemarna upotreba ličnih podataka nosi kazne do 20 miliona evra

25. maja 2018

Više američkih vebsajtova privremeno je nedostupno u Evropi posle stupanja na snagu novih pravila Evropske unije o zaštiti podataka.

Kako prenose, Bi-Bi-Si (BBC) Čikago tajms (Chicago Times) i El-Ej Tajms (LA Times) su među onima koji su poslali poruke da su trenutno nedostupni u većini evropskih zemalja.

Opšta uredba o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR) koja je danas stupila na snagu pruža građanima EU više prava nad tim kako se koriste njihove lične informacije. Mera predstavlja napor evropskih poslanika da ograniči ovlašćenja tehnoloških firmi.

Prema tim pravilima, kompanije koje rade u EU, ili bilo koja asocijalcija ili klub u bloku, moraju da dobiju izričito odobrenje da bi sakupljali lične podatke, u protivnom će biti suočeni s visokim kaznama.

Brisel je usvojio novi zakon u aprilu 2016. i puni tekst propisa objavljen je onlajn. Zloupotreba i nemarna upotreba ličnih podataka nosi kazne do 20 miliona evra, ili četiri odsto globalnog poslovanja kompanije.

Pogođeni su veb sajtovi u okviru medijskih grupa Tronk (Tronc) i Li Enterprajzis (Lee Enterprises). Među sajtovima u okviru Tronka su Njujork Dejli njuz, Čikago tribjun, El-Ej Tajms, Orlando Sentinel i Baltimor San.

Na svom vebsajtu Tronk je napisao da je nažalost njihov sajt trenutno nedostupan u većini evropskih zemalja kao i da rade na tom pitanju i da su posvećeni da traže opcije koje će održati pun obim digitalne ponude EU tržištu.

Li Enterprajzis objavljuje 46 dnevnih novina u 21 državi. Ta grupa je napisala slično saopštenje ukazujući da je sajt privremeno nedostupan.

Si-En-En i Njujork tajms su među onima koji nisu pogođeni. Vašington post i Tajm su među medijskim kućama koje traže od korisnika EU da prihvate nove uslove.

U Velikoj Britaniji koja treba da napusti EU 2019. godine, novi Zakon o zaštiti podataka će uključiti odredbe iz evropskog zakona GDPR s nekim minimalnim izmenama.

Svi građani EU sada imaju prava da vide koje informacije kompanije imaju o njima i da nalože da se te informacije obrišu, ako žele. Kompanije moraju da budu aktivnije u dobijanju odobrenja za sakupljanje kao i korišćenje podataka, što znači da je to kraj davanja jednostavnog klika na formulaciju „slažem se sa uslovima i odredbama“.

Kompanije takođe moraju da obaveste sve pogođene korisnike o svakom upadu u podatke i obaveste odgovorno nadzorno telo u roku od 72 časa. Svaka zemlja članica EU mora da formira nadzornu upravu, a te uprve će raditi zajedno preko granica da osiguraju da kompanije poštuju nove odredbe.

 

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga