- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Blokiran sever Kosova

Na sever Kosova se ne može niti ući niti iz njega izaći. Oba prelaza koja povezuju ovaj deo Kosova sa centralnom Srbijom su blokirana.
Vojnici Kfora zatvorili su prelaz Jarinje u četvrtak oko 19,30. Do tog trenutka putnička vozila su prolazila uz legitimisanje vozača i detaljnu kontrolu od strane pripadnika nemačkog Kfora.
Duž prelaza koji sever Kosova povezuje sa Srbijom Kforovi  vojnici razvukli su bodljikavu žicu i onemogućili saobraćaj u potpunosti. Blokada je sprovedena bez najave tako da se na obe strane gomilaju automobili koji pristižu iz i ka Srbiji.
Podsećamo, Jarinje je početkom avgusta spaljeno, a od tada je pod kontrolom Kfora.
Na akciju na Jarinju odgovorili su meštani Leposavića, koji su stotinak metara dalje postavili kamion kojim su blokirali saobraćaj na prilazima prelazu. Istovremeno magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće, u potpunosti je blokiran.
U mestu Zupče nadomak  Zubinog Potoka, na krajnjem severu Kosova, na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smera.
Na ovoj barikadi Srbi su postavili veliki video bim na kojem se gledala košarkaška utakmica Srbije i Rusije. Time su blokirani svi prilazi ka drugom prelazu koji povezuje sever Kosova sa Srbijom – Brnjak.
U severnom delu Kosovske Mitrovice, uoči najavljenog dolaska kosovskih carinika i policajaca na Jarinje i Brnjak, je mirno. Grad povremeno nadleću helikopteri, dok je na ulicama primetan manji broj ljudi nego što je to uobičajeno. Prodavnice, restorani, banke, kao i pošte rade. Od sinoć mostovi na reci Ibar su blokirani  za saobraćaj, dok pešaci nesmetano prelaze.
U grad je doputovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je u crkvi Svetkog Dimitrija služio moleban “za spas srpskog naroda”. On je pozvao vernike da ostanu na Kosovu. „Ako stradate znate zašto. To nije uzaludno to je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje“, zaključio je poglavar srpske pravoslavne crkve.
Načelnik kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić najavili su da će u petak biti organizovana protestna šetnja do prelaza Brnjak.
Takođe, očekuje se da će sa srpske strane na Brnjaku biti održana i sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, koju je na tom mestu zakazao predsednik tog tela Ljubomir Kragović.

(Radio Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!