Blokiran račun Novog Sada?

Gradska vlast demantuje medijske napise o blokadi računa

17. okt 2013

Novom Sadu neće biti prebačen ni dinar iz republičkog budžeta dok PU „Radosno detinjstvo“ ne izmiri dugovanja dobavljačima, odlučilo je Ministarstvo finansija.

Naime, ova ustanova, koja godinama grca u dugovima, probila je rok od 60 dana za plaćanje obaveza dobavljačima. Zbog toga su dugovi narasli na čak 700 miliona dinara, a gradska vlast u Novom Sadu je otvoreno odbila da ih izmiri iz svog budžeta.

S druge strane, Ministarstvo finansija se striktno drži odredaba Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, pa je zbog probijanja poslednjih rokova donelo odluku da blokira transfere novca Novom Sadu.

Koliko ova odlluka znači za finansiranje grada najbolje ilustruje činjenica da polovina gradskog budžeta, čak 11 milijardi, stiže iz republike. U toku jednog meseca na račun Novog Sada iz Beograda legne više od 900 miliona dinara.

Direktor „Radosnog detinjstva Marko Grgurević kaže za Blic da će toj ustanovi biti dostavljen novac za plaćanje dobavljača čim dostave izveštaj o finansijskom poslovanju.

Novca u gradskoj kasi još uvek ima, ali se problemi očekuju već za desetak dana. Da bi sprečili posledice, novosadski čelnici su tražili da se obustavi prebacivanje novca gradskim preduzećima. To znači da će radnici „Zelenila“, „Stana“ i „Spensa“, koji dobijaju gradske subvencije, ostati bez plata do rešenja problema.

Koliko problema će imati ostali Novosađani zavisiće od toga koliko dugo će račun grada biti u blokadi.

Gradska vlast: Račun Novog Sada nije blokiran

Član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić demantovao je danas medijske napise da je račun grada NOvog sada u blokadi.

“Račun Grada Novog Sada nije blokiran i plaćanja se odvijaju bez problema. Kada je reč o Predškolskoj ustanovi Radosno detinjstvo, situacija koja je zatečena je najblaže rečeno skandalozna“, naveo je Mandić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je u periodu od 2007. do 2012. godine u toj ustanovi nagomilan dug prema dobavljačima i Poreskoj upravi od više od 700 miliona dinara, a sve zbog isplaćivanja zarada prekomernom broju zaposlenih koji su i primljeni u radni odnos u navedenom periodu.

„Stoga, posebno me čude medijski napadi na rukovodstvo Grada Novog Sada onih koji su i doprineli tako lošem stanju u Predškolskoj ustanovi“, naveo je Mandić.

Pojedini mediji jutros su javili da je račun Grada Novog Sada blokiran i da tom gradu Ministarstvo finansija neće prebaciti „ni dinar“ iz republičkog budžeta dok Predškolska ustanova Radosno detinjstvo ne izmiri dugovanja prema dobavljačima.

Prema navodima medija, ta ustanova je probila rok od 60 dana za plaćanje obaveza dobavljačima, zbog čega su dugovi narasli na čak 700 miliona dinara, a gradska vlast u Novom Sadu je otvoreno odbila da ih izmiri iz svog budžeta.

(Autonomija/Blic/021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga