Blokiran račun Centra Živeti uspravno

Centar je prinuđen da sredstva obezbedi putem donacija

24. avg 2014

Račun Centra Živeti uspravno iz Novog Sada, koji se bavi pružanjem podrške osobama sa invaliditetom, već treći dan je u blokadi.

Kako je za Autonomiju objasnila predsednica Centra Milica Ružić Novković račun je blokiran zbog neplaćenih doprinosa za asistente u poslednjih pet meseci prošle godine.

Ona je istakla da je problem nastao zbog nedovoljno odobrenih sredstava, te da će Centar sredstva morati da obezbedi od donacija.

„Centar zbog ove situacije jako puno trpi, kao i osobe kojima on pomaže. Sve dok ne regulišemo obavezu prema državi, Poreska uprava će skidati sva pristigla sredstva sa našeg računa. Ne znam kome nisam pisala, jer zaista nam je veoma teško“, rekla je Ružić Novković.

Predsednica Centra je napomenula i da se nada da će ovoj organizaciji biti odobren projekat kojim je konkurisala kod ambasade Norveške u Srbiji.

Ona je istakla da svi zainteresovani mogu, u skladu sa svojim mogućnostima, donirati sredstva Centru na žiro račun u Erste banci: 340-5350-79.

Kako je ukazala, težnja Centra je da grad Novi Sad predvidi 0,1 odsto godišnjeg budžeta za usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom.

„Lokalne samouprave su dobile preporuku za to od ministra i u zavisnosti od raspoloživih sredstava bi trebalo da izdvoje sredstva za tu namenu“, rekla je predsednica Centra živeti uspravno.

Na ovaj način, dodala je, 40 društveno aktivnih građana bi imali u kontinuitetu uslugu personalne asistencije.

Centar živeti uspravno je osnovan pre 12 godina, a od 2008. služi i kao servis personalnih asistenata osobama sa invaliditetom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga