Blokade u Bugarskoj i Francuskoj zbog poskupljenja goriva

Danas su protestni skupovi održani i u velikim gradovima, a najavljeni su i za ponedeljak

18. nov 2018

Hiljade Bugara blokiralo je danas glavne saobraćajnice i granične prelaze prema Turskoj i Grčkoj u znak protesta protiv poskupljenja goriva u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije.

Protestanti su više sati zaustavili saobraćaj na više mesta na autoputevima Trakija i Hemus, a potom je usledila intervencija policije, koja ih je rasterala, objavio je državni radio BNR, prenosi Hina.

Na autoputu Marica, koji vodi prema graničnim prelazima sa Turskom, policija je pokušala da spreči vozače da blokiraju saobraćaj, ali su oni probili kordon. Blokiran je i pristup graničnom prelazu Kulata s Grčkom.

Danas su protestni skupovi održani i u velikim gradovima, a najavljeni su i za ponedeljak. U Sofiji je više desetina demonstranata ometalo saobraćaj na glavnim ulicama skandirajući „Mafija!“ i „Ostavke“.

Francuska: ‘Žuti prsluci’ blokirali ulaz u Diznilend

Kolona od nekoliko desetina automobila građanskog protestnog pokreta „Žuti prsluci“ (Les gilets jaunes) u nedelju je blokirala naplatne rampe parkinga zabavnog parka „Diznilend“ na periferiji Pariza i pozvala posetioce da besplatno parkiraju vozila, preneo je list „Parizijen“.

Posle protesta održanih 17. novembra širom Francuske i noći tokom kojih je bilo incidenata, demonstranti koji protestuju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo i pada kupovne moći građana, u nedelju ujutro su blokirali sedam od devet naplatnih rampi parkinga Diznilenda.

Ispred ulaza su postavili veliki transparent s rečima osude predsednika Francuske Emanuela Makrona i pozivaju posetioce zabavnog parka da ne plate parking mesta koje koštaju po 30 evra za ceo dan.

Akcija demonstranata odvija se mirno, a došle su i policijske snage. Pokret „Žuti prsluci“ u nedelju je na Fejsbuku pozvao na nastavak protesta tokom kojeg je dan ranije poginula jedna žena, a više od 400 ljudi je povređeno.

Vozači su sebe nazvali „žutim prslucima“, jer nose fluorescentne prsluke koje svi francuski vozači moraju imati u kolima.

(FoNet/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga