Blokada saobraćaja u Novom Sadu zbog cena goriva

"Osnovni zahtev građana je da se cena smanji umanjenjem akciza"

08. jun 2018

Kako je i najavljeno, od 17 časova počela je blokada pojedinih raskrsnica u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, iz protesta zbog sve skupljeg goriva, prenosi portal 021.

Kako javljaju reporteri 021 sa lica mesta, vozači su najpre blokirali raskrsnicu Bulevara oslobođenja i Jevrejske (kod Futoške pijace). Potom je blokiran kružni tok na ukrštanju Rumenačke i Bulevara Evrope (izlaz na auto-put), te ugao Temerinske i Partizanske (kod Tempa).

Plan je da vozači zapravo u 17 časova zaustave vozilo i parkiraju ga gde god se zateknu i na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo.

Za sada sve protiče mirno i bez bilo kakvih incidenata, javljaju reporteri 021 sa lica mesta. Putnici su napustili gradske autobuse, a pojedini vozači, izašli su pored vozila. Građani u protestu kažu da će tu biti naredna dva sata. Pojedini od okupljenih nose i žute prsluke.

Osnovni zahtev građana je da se zaustave dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.

Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.

U zahtevu koji se takođe, kao i poziv na protest, deli po društvenim mrežama, stoji i da se traži da se „ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude veća od 50 odsto osnovne cene benzina“. Traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Vlast u proteklih nekoliko dana nije komentarisala najavu protesta, ali je ministar energetike Aleksandar Antić rekao „da bi gorivo moglo da pojeftini“ i da država prati cene nafte na tržištu oko mogućih korekcija.

Inače, u proteklih godinu dana nafta je nekoliko puta i pojeftinila u svetu, ali u Srbiji gorivo ne da nije pojeftinilo, već je i poskupelo, i to više puta.

(021, foto Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga