Blic: Tadić i Pastor obnavljaju saradnju

Ove nedelje biće nastavljeni razgovori o pomirenju SVM i DS, koji su započeti pre nekoliko dana na stranačkoj proslavi…

08. feb 2010

blic_logo.jpgOve nedelje biće nastavljeni razgovori o pomirenju SVM i DS, koji su započeti pre nekoliko dana na stranačkoj proslavi demokrata. Predsednik SVM Ištvan Pastor najavio je da će razgovarati sa Borisom Tadićem, predsednikom DS, o odnosima te dve partije koji su narušeni posle odbijanja poslanika SVM da glasaju za ovogodišnje budžete Srbije i Vojvodine.
– Na stranačkoj proslavi smo konstatovali da su odnosi između DS i SVM zategnuti i da je neophodno da razgovore nastavimo – rekao je Pastor za dnevnik „Mađar so“.
Pastor je demantovao tvrdnje da mu je Boris Tadić ranije poručio da će SVM biti „istisnut iz vladajuće koalicije na svim nivoima“ zbog neglasanja o budžetu Srbije, a potom i budžetu Vojvodine.
– Čuo sam te priče, međutim, takvu poruku nisam dobio od Tadića, niti su mi bilo šta u tom smislu rekli u Novom Sadu. Nisam primetio da postoji takva tendencija u vojvođanskim opštinama, osim Kanjiže, gde su pokušali da smene predsednika opštine iz redova SVM – naveo je Pastor.
Upitan da li je tačno da su u Subotici već toliko narušeni odnosi između DS i SVM da u Gradskoj kući pripadnici te dve stranke više ne razgovaraju međusobno, i da čak postoje „hodnici za Srbe i Mađare“, Pastor je odgovorio da ljudi lično nisu zavađeni, ali je tačno da u subotičkoj Gradskoj kući ima neslaganja između DS i SVM o pojedinim temama. On je potvrdio da i u SVM postoji kriza proizvedena iznutra zbog odnosa sa demokratama.
Disciplinska komisija SVM danas bi u Subotici trebalo da sasluša bivšeg predsednika Saveta stranke Zoltana Bunjika, a u utorak počasnog predsednika i bivšeg dugogodišnjeg lidera SVM Jožefa Kasu, koji su otvoreno stali na stranu DS. Njihove izjave medijima Predsedništvo SVM ocenilo je kao nanošenje velike štete svojoj stranci i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak. U međuvremenu, na inicijativu Bunjika, biće pokrenut disciplinski postupak i protiv Ištvana Pastora i njegovog sina Balinta, republičkog poslanika, jer su „bez odluke stranačkih organa naložili poslanicima SVM da ne podrže budžet i time prekršili statut SVM“.
Pastor je inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv njega i Balinta Pastora ocenio kao smešnu, ali je kazao da je „spreman da odgovara, jer je u SVM sezona disciplinskih postupaka“.
– O meni svašta može da se priča, ali ne i to da izbegavam konsultacije i odlučivanja u stranačkim organima. SVM ne rukovodi uska grupica ljudi. Da li može biti uska grupica Predsedništvo od 17 ili Savet od 45 članova? Osim toga, nakon svakih mesec – mesec i po saziva se i predsednički forum kojem prisustvuje oko 200 osoba, odnosno svi predsednici mesnih odbora SVM. Njih sad može neko da označi kao usku grupicu, ali smatram da je to ruganje istini i da je inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv mene i Balinta Pastora smešna – rekao je Pastor.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga