Blic: Svađa DSS i LDP oko toga ko je separatista

U Skupštini Srbije više od sat vremena trajala je polemika poslanika Liberalno demokratske partije i Demokratske str

26. nov 2009

blic_logo.jpgU Skupštini Srbije više od sat vremena trajala je polemika poslanika Liberalno demokratske partije i Demokratske stranke Srbije zbog ocene poslanika Jovana Palalića iz DSS da je Predlog statuta Vojvodine protivustavan akt kojim se narušava jedinstvo Srbije.

Liberali su od predsedavajuće Gordane Čomić tražili da ih zaštiti „od etiketiranja da su separatisti“.
Poslanik Palalić rekao je da je Predlog statuta potpuno protivustavan i da DSS ima pravo da to kaže. Na to je reagovao poslanik LDP Slobodan Maraš tvrdnjama da statut nije separatistički. Njegov stranački kolega Ivan Andrić dodao je da u parlamentu ima mnogo poslanika iz Vojvodine koji imaju rođake u Pokrajini i da nije u redu da se bilo kome stavlja etiketa secesioniste.
– LDP će glasati za statut. LDP nije secesionistička stranka niko ne treba tako da je naziva – kazao je Andrić.
U polemiku se uključila i šefica poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija, ocenivši da onaj ko traži da se o Statutu poslanici izjašnjavaju prozivkom, da bi se videlo ko je ko – krši Ustav. Prozivku je tražio Dragan Todorović, potpredsednik SRS.
– Svako ima pravo da kaže da li akt sadrži nešto protivustavno, neku pretnju i opasnost, ali vas molim da ne dopustite da se adresira bilo ko kao neko ko ima nameru da, nesvestan i neodgovoran, dovede do kataklizmičkih posledica – rekla je Kolundžija.
Predsedavajuća Gordana Čomić je u nekoliko navrata isključivala mikrofon poslanicima koji su se javljali za reč kada po poslovniku nisu imali pravo na to, a šef naprednjaka Tomislav Nikolić je poručio da „zbog toga sa njom više neće da komunicira“. Čomićeva mu je izrekla opomenu, a poslanici su se vratili raspravi o Predlogu statuta Vojvodine.

E.B.

Čanak: Neke je trebalo zabraniti 2000.
Zalažem se za hapšenje separatista i raskrinkavanje izdajnika, pod uslovom da su tačne tvrdnje da oni koji podržavaju statut Vojvodine pospešuju separatizam, izjavio je Nenad Čanak, poslanik i lider LSV.
Čanak je ocenio da je „licemerno da oni koji su pre samo tri godine sa obe ruke glasali za Ustav Srbije sada u njemu pronalaze elemente separatizma i izdajništva“. Lider LSV kaže da je skupštinska rasprava pokazala „kolika je greška napravljena 2000. kada su neki ljudi trebali da dobiju doživotnu zabranu bavljenja politikom“.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga