Blic: Neonacisti pokušali Romu da otmu dete

"Sustigao nas je momak oko 25 godina i povikao: 'Otkud tebi belo dete, sigurno si ga ukrao'"

22. okt 2013

Grupa neonacističkih skinhedsa pokušala je Stefanu Nikoliću da otme dvogodišnje dete ispred jedne zgrade u kojoj živi u centru Novog Sada, piše današnji Blic.

Nikolića, koji je po nacionalnosti Rom, neonacisti su optuživali da je ukrao dete od bioloških roditelja, a kada je zapretio da će zvati policiju, huligani su se razbežali.

„Nosio sam dete u naručju, a supruga je išla pored mene. Sustigao nas je momak oko 25 godina i povikao: ‘Otkud tebi belo dete, sigurno si ga ukrao’. Nisam znao šta ću od straha, jer je pokazivao na mog dvogodišnjeg sina. Supruga ga je molila da nas ostave na miru, a sve su posmatrali njegovi preko ulice, ispred kafane gde su pili. Vikali su da smo ukrali dete i da nas treba u zatvor. Svi su između 20 i 30 godina“, naveo je Nikolić.

Dodao je da se dete rasplakalo a kada je odbio da im da sina, ponudili su mu 100 evra da ga otkupe.

„Nasilnici su bili u crnim jaknama na kojima su bile nalepnice sa mrtvačkim glavama. Kratko su ošišani, a često se okupljaju u Šafarikovoj ulici, u obližnjem klubu ‘Dvorište’. Viđeni su i da po obližnjim zgradama iscrtavaju kukaste krstove“, ispričao je Nikolić.

Njegova supruga je ispričala da se od subote uveče, kada se incident desio, plaši, ne može da spava, a muž ne sme da je ostavi sa detetom i da ide na posao na Kvantaškoj pijaci.

Slučaj je prijavljen policiji, koja još uvek nije pronašla osobe odgovorne za pretnje, navodi Blic.

LSV: Hitno pronaći skinhede koji su napali Rome

Liga sociajldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se hitno pronađu skinhedi koji su, po navodima medija, pokušali u centru Novog Sada da otmu dvogodišnje dete od oca samo zato što je mališan svetlije puti nego on.

„Ovaj događaj mora što pre i potpuno rasvetljen, a pored skiheda, jednom za svagda treba pronaći i jasno imenovati i njihove ideološke i političke mentore i zaštitnike“, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je ponovila zahtev da Novi Sad dobije još 300 policajaca, kako bi se bezbednost podigla na viši nivo, kao i zahtev da se Novom Sadu i Vojvodini vrate nadležnosti nad policijom, koje su imali u vreme široke autonomiej te pokrajine u bivšoj SFRJ.

„Tako sutrašnji, 23. oktobar, Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu, grad dočekuje kao nikada do sad: u situaciji kada stanovnici Čeneja razmišljaju o uvođenju noćnih straži, dok je u gradskom autobusu na liniji za Temerin dečak od 16 godina fizički napadnut zato što je govorio mađarski“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je takav stepen huliganstva, mržnje i netrpeljivosti nedopustiv ne samo u Novom Sadu i Vojvodini, nego bilo gde u civilizovanom svetu.

„I zato i MUP i sve nadležne službe, ali i Grad moraju hitno preduzeti sve mere da se ulice Novog Sada očiste od ološa i da ponovo budu bezbedne. Novosađani hoće i zaslužuju pravo da žive normalno i da se ne boje za svoju decu svaki put kada im u susret ide grupa ošišanih momaka“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija/Blic) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga