Blesak: Vršnjačko nasilje postalo društveno prihvatljivo

Nasilje u našem društvu se toleriše i postalo je društveno prihvatljivo

17. apr 2016

Predstavnik grupe građana „Dva minuta tišine“ u Subotici Oliver Blesak izjavio je danas, nakon održanog protesta za „Aleksin zakon“, da je vršnjačko nasilje u školama i na ulicama posledica loše društveno-političke situacije i posledica izostanka reakcije članova porodice i institucija.

„Problem je što institucije i sami roditelji ne reaguju na probleme blagovremeno, što se nasilje u našem društvu toleriše i što je postalo društveno prihvatljivo“, rekao je Blesak novinarima na gradskom trgu u Subotici.

Prema njegovim rečima, „Aleksin zakon“, koji bi trebalo da reguliše i spreči vršnjačko nasilje u društvu, mora biti usvojen u Skupštini Srbije jer institucije ne reaguju na adekvatan način kada je u pitanju nasilje među mladima, a postoji i veliki broj nerešenih slučajeva.

„Dovoljno se govorilo o ovom problemu, dovoljno smo bili svedoci vršnjačkog nasilja o kojima se ne govori jer nemamo kome da se obratimo, vreme je da se deluje“, kazao je Blesak.

Reč je predologu seta zakona koji nosi ime po dečaku Aleksi Jankoviću iz Niša, koji je dugo trpeo vršnjačko nasilje i na kraju pronašao izlaz u samoubistvu, a institucije koje je trebalo to da spreče nisu ništa preduzele. Ovim zakonom bilo bi predviđeno kako i šta raditi u slučajevima nasilja među mladima.

Protest dva minuta ćutnje za “Aleksin zakon” je, osim u Subotici, održan u još četiri grada u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga