Blašković tužio Fajgelja

Pisac Laslo Blašković podneo je Osnovnom sudu u Novom Sadu tužbu protiv direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja zbog, kako je naveo, javno iznetih neistina i grube povrede časti i ugleda

02. nov 2013

Pisac Laslo Blašković podneo je Osnovnom sudu u Novom Sadu tužbu protiv direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja zbog, kako je naveo, javno iznetih neistina i grube povrede časti i ugleda.

“Izjavama tuženog, tužiocu su grubo povređeni ugled i čast. Tuženi Fajgelj je najpre tužiocu pripisao nepostojeće, ali kompromitujuće postupke, a potom je te postupke sravnio sa najgorim nacističkim manifestacijama u progonu intelektualaca, Jevreja, pacifista i neistomišljenika”, navedeno je u tužbi koju je pripremila advokatska kancelarija Slobodana Beljanskog iz Novog Sada.

Kako je navedeno u tužbi, suočen sa javnim kritikama zbog zabrane izlaganja slike Danijele Tasić na izložbi studenata novosadske Akademije umetnosti u KCNS-u, Fajgelj je u protekle dve nedelje u više navrata, najpre u autorskom tekstu na sajtu KCNS-a, a potom i u listu “Dnevnik” i na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, iznosio tvrdnje koje predstavljaju grubu povredu ugleda, časta i intelektualnog integriteta Blaškovića.

“Obeležiti književnog stvaraoca kao borca protiv slobode stvaralaštva i ličnost koja u svojoj javnoj delatnosti primenjuje cenzuru svakako predstavlja jednu od najtežih diskreditacija”, navedeno je u tužbi, koju je prosledila medijima izdavačka kuća Arhipelag, čiji je Blaškovića jedan od autora.

Iako su, kako je navedeno, stvoreni zakonski uslovi da za istu štetu odgovara i institucija čiji je Fajgelj direktor, Blašković je odlučio da ne tuži KCNS i da na tu ustanovu ne prenosi odgovornost za postupke Fajgelja.

U tužbi se zahteva da Fajgelj isplati Blaškoviću na ime nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti novčani iznos, te da o svom trošku objavi sudsku presudu na sajtu KCNS-a, u kulturnoj rubrici lista “Dnevnik” i na Prvom programu RTV Vojvodine.

“Klevetati me da sam javno cepao časopis koji sam godinama uređivao, vrativši mu ugled posle decenije tavorenja, besmisleno je. Čak glupo, jer su svi brojevi časopisa dostupni u javnim bibliotekama Srbije”, naveo je povodom tužbe Blašković.

Blašković je reagovao povodom teksta “Ko ponovo napada Kulturni centar Novog Sada?” Fajgelja, koji je za direktora KCNS-a izabran u oktobru 2012. godine. Do tada je direktor KCNS-a bio Blašković, koji je smenjen uz obrazloženje da je na prostorijama KCNS-a u Katoličkoj porti bila tabla sa nazivom te ustanove samo na latiničnom pismu.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga