Blagojević: Uprava NIS-a atakuje na Nezavisni sindikat

Nakon najave protesta, sindikalcima naloženo da se isele iz Novog Sada u Zrenjanin

28. mar 2013

Predsednik Nezavisnog sindikata Naftagasa Sava Blagojević izjavio je danas da je dobio dopis iz uprave Naftne industrije Srbije (NIS), sa zahtevom da se taj sindikat iseli iz prostorija koje koristi u Novom Sadu i da se preseli u Zrenjanin, i ocenio da je reč o „pritisku i ataku“ na ovaj sindikat.

„Iako sam na godišnjem odmoru, dobio sam brzom poštom dopis od Dimitrija Fomenka, direktora funkcije za organizaciona pitanja u NIS-u, da se do 1. aprila iselimo iz kancelarije sindikata i da se sindikat preseli u Zrenjanin. Ako to ne uradimo, naveli su da će formirati komisiju, koja će nas iseliti u Zrenjanin“, rekao je Blagojević za Autonomiju.

Naveo je da je poslovodstvo NIS-a naložilo da se ukinu i obustave članarine za taj sindikat, koje su se inače automatski skidale sa zarada.

On je ocenio da je reč o pritisku i ataku na taj sindikat, pošto je sindikat prethodno najavio da će 2. aprila održati protest ispred Poslovne zgrade NIS-a u Novom Sadu, sa zahtevom da se poštuje Zakon o radu i kolektivni ugovor, prilikom otpuštanja radnika NIS-a.

„To je atak na Nezavisni sindikat Naftagasa, zbog najavljenog protesta kojim se borimo za prava i interese zaposlenih. Žalićemo se nadležnom sudu kao i Ustavnom sudu Srbije, zbog zadiranja u autonomiju sindikata“, poručio je Blagojević.

On je naveo da se nijedan sindikat NIS-a ne seli iz Novog Sada i rekao da je logično da sedište sindikata bude u sedištu kompanije u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, sindikati poput Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a, Jedinstvene sindikalne organizacije Naftagasa i Sindikata „Nezavisnost“ imaju svoje prostorije u Poslovnoj zgradi NIS-a, dok je Nezavisni sindikat i do sada imao prostorije van te glavne zgrade.

Blagojević je rekao da razlog za takav tretman Nezavisnog sindikata ne može biti činjenica da on nije reprezentativan, pošto reprezentativan nije ni Sindikat „Nezavisnost“.

„Ustavom je garantovano da su svi sindikati ravnopravni, bez obzira da li jesu ili nisu reprezentativni“, rekao je Blagojević i dodao da sindikat koji on predvodi ima oko 400 članova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga