Blagi porast inflacije u Kini

Inflacija u Kini blago je porasla u aprilu, a rast trgovinske razmene se ubrzava, ali i dalje su prisutne sumnje u razmere ekonomskog oporavka te zemlje

10. maj 2013

Inflacija u Kini blago je porasla u aprilu, a rast trgovinske razmene se ubrzava, ali i dalje su prisutne sumnje u razmere ekonomskog oporavka te zemlje.

Potrošačke cene porasle su u aprilu 2,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je više u odnosu na martovsku inflaciju od 2,1 odsto, pokazuju podaci vlasti u Pekingu koji su objavljeni danas.

Međutim, kako ukazuje agencija Asošiejted pres (AP), to je i dalje poprilično ispod projektovanog cilja da inflacija za ovu godinu bude 3,5 odsto.

Aprilski rast inflacije uglavnom se zasniva na rastu cena hrane od četiri odsto, koji je mesec dana ranije iznosio 2,7 odsto.

Pitanje cena hrane veoma je osetljivo u Kini, u kojoj prosečna porodica troši između jedne trećine i polovine svojih prihoda na prehranu.

Neki analitičari ukazuju da je suzdržana inflacija posledica naređenja predsednika države Si Đinpinga da zvaničnici Komunističke partije saseku svoje raskošno troškarenje u skupim restoranima i na drugim mestima, kako bi se umirilo javno mnjenje, gnevno zbog korupcije u vlastima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga