Blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice

Za skok zaslužno uvođenje zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo Srbije, koje se još ne primenjuje

06. maj 2016

Gej lezbejski info centar saopštio je danas da je Srbija zabeležila blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice i da je prema godišnjem izveštaju Rejnbou Jurop (RainbowEurope) ostvarenost prava te zajednice 34 odsto.

U saopštenju se navodi da je Evropski ogranak Međunarodne lezbejske, gej, biseksualne, trans i intereseks asocijacije (ILGA Europe) objavio godišnji izveštaj Rejnbou Jurop (Rainbow Europe) o napredovanju u ostvarivanju prava LGBT zajednice u evropskim zemljama po kome je Srbija zabeležila blagi skok sa 29 na 34 odsto ostvarenih prava LGBT zajednice.

„Za ovaj skok zaslužno je uvođenje zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo Srbije, koje se nažalost još ne primenjuje. Kako piše u izveštaju porodična prava LGBT zajednice su apsolutno ignorisana, kao i da ne postoje pravne regulative kad je u pitanju procedura promene pola“, dodaje se u saopštenju.

Gej lezbejski info centar podsetio je da je Vlada Srbije 2014. godine donela Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije u kome se navodi da će do kraja 2017. godine doneti zakon kojim bi se uredila promena pola, izmeniti Porodični zakon kako bi se priznale istopolne vanbračne zajednice, doneti Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama.

Kako se navodi do kraja 2015. godine trebalo je i izmeniti Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i uvesti kao poseban osnov diskriminacije seksualna orijentacija i rodni identitet, izmeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i uvesti seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao osnovu za zaštitu od diskriminacije, ukinuti praksa zabrane doniranja krvi za LGBT osobe, izmeniti Zakon o sportu kroz unošenje eksplicitne zabrane diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Dodaje se da ništa od onoga što je predviđeno da se uradi do kraja 2015. godine nije urađeno.

Gej lezbejski info centar izrazio je zabrinutost da je Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije „samo još jedno mrtvo slovo na papiru, koje služi kao izgovor za dobijanje donacija iz pristupnih fondova Evropske unije, ambasade Norveške i Velike Britanije ili Holandije“.

„Zahtevamo od nove Vlade Srbije koja će uskoro biti formirana, da se drži Akcionog plana koji je donela stara i zahtevamo konkretne rezultate u vremenskim okvirima koji su u njemu definisani“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga