Apel i peticiju za profesoricu FTN potpisalo 1.000 kolega

Potpisnici jednoglasni u zahtevu da se zakonitost, ustavne i akademske slobode moraju čuvati

01. okt 2015

Profesorica Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Zora Konjović predala je danas ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću apel i peticiju protiv njenog penzionisanja, koju je potpisalo više od 1.000 akademskih građana, profesora, asistenata, studenata i uglednih IT stručnjaka iz Srbije i inostranstva.

Kako se navodi u apelu i peticiji, potpisnici su jednoglasni u zahtevu da se zakonitost, ustavne i akademske slobode moraju čuvati i da se mora spečiti da se sličan događaj, „do sada neviđen u istoriji akademske zajednice u Srbiji, ikada ikome ponovi“.

„Svi uslovi za produženje mog angažmana, uskladu sa aktima FTN, Univerziteta u Novom Sadu  i Zakona su ispunjeni, ali je dekan FTN Rade Doroslovački odbio da potpiše ugovor o produženju i time doveo u pitanje izvođenje nastave u ovoj školskoj godini na tri studijska programa Departmana“, navela je Konjovićeva u apelu.

Dodala je da je Katedra za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku planirala njeno angažovanje za celu školsku godinu „zbog evidentnog deficita nastavnika u IT oblasti“, te da je to odobreno i na Deparmanu i na Nastavno-naučnom veću FTN.

„Direktno sam ucenjivana od strane dekana predlogom da podnesem zahtev za odlazak u penziju da on ne bi iznosio prigovor o navodnim manjkavostima pri mom izboru u zvanje redovnog profesora 2003. godine“, piše u apelu.

Kako se navodi, dekan je lično naveo jednog od članova komisije za izbor u zvanje, penzionisanog profesora koji je teško bolestan, da potpiše prigovor.

„Napominjem da je, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, izbor u zvanje konačan akt i može se preispitivati samo uz saglasnost izabranog u zvanje i to u zakonskom roku od godinu dana od dana izbora u zvanje“, dodaje se u apelu upućenom Ministarstvu nauke.

Konjović je dodala da  je napor koji ulaže fokusiran na dva cilja, i to da se „skloni ljaga sa njene karijere, kao i da se zaštiti Katedra za informatiku i profesori i kolege koji su tu Katedru izgradili zajedno sa njom“.

„Tražim da svako, u domenu svojih nadležnosti, preduzme sve korake da se ispita ceo slučaj i učini sve kako bi se kaznili prekršioci, a postupanje i funkcionisanje na FTN primerilo akademskoj zajednici“, dodala je Konjovićeva u apelu.

Apel i peticija, zajedno sa pismima podrške, pismom Matičnog odbora i službenim beleškama, poslati su i Sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, rektoru Univerziteta u Novom Sadu, Savetu FTN i Nastavno-naučnom veću FTN.

Menadžer Gugla  podržao profesoricu sa FTN

Bivši student Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Vladimir Vajnštajn (Weinstein) uputio je profesorici Zori Konjović i njenom odseku javno pismo podrške u kojem je naveo da je iznenađen što se dovodi u pitanje njen ostanak i ostanak bivših kolega zaposlenih na tom odseku.

Vajnštajn je završio studije na FTN u Novom Sadu 2001. godine i od tada je radio u kompaniji IBM i Gugl (Google), gde je i trenutno menadžer (Senior Engineering Manager) za timove u Kaliforniji i Švajcarskoj.

„U IT kompanijama na Zapadu menadžeri se na svaki način trude da zadrže svoje najbolje radnike, bez obzira na to koliko imaju godina. Mislim da bi svako iole zdrave pameti mogao samo da poželi da profesorica Konjović radi dokle god to želi”, napisao je Vajnštajn u pismu.

Dodao je da nakon više od 20 godina profesionalnog angažmana u struci može da kaže da je njegovom uspehu doprineo „sistem vrednosti, razmišljanja i pristupa problemima koje je razvio tokom osnovnih studija elektrotehnike na FTN”.

„Ponajviše pod mentorstvom i tokom saradnje sa profesoricom Zorom Konjović. Način izvođenja nastave na vašem odseku omogućava studentima da postanu inženjeri kojima su svuda otvorena vrata”, pise u pismu.

Vajnštajn je dodao da tim okupljen na odseku Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, koji vodi Konjovićeva, prati savremene tokove nauke i tehnologije i pruža izvanredno znanje studentima.

„Najbolji pokazatelj kvaliteta tima i programa je svakako zainteresovanost novih studenata za ovaj odsek kao i brz uspeh u nalaženju zaposlenja po završetku studija”, dodaje se u pismu.

Vajnštajn je reagovao na peticiju i apel 40 profesora i asistenata sa Softverskog inženjerstva FTN koji se protive da profesorka Zora Konjović ode u penziju, jer ima uslova da nastavi rad i prošla je procedure za produženje radnog odnosa.

Uprava FTN je pokušala Konjovićevoj da uruči otkaz, ali je ona to odbila i dodala da joj je dekan FTN Rade Doroslovački uputio pretnje i ucene kako bi otišla u penziju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga