Bivša predsednica Južne Koreje osuđena na 24 godine zbog korupcije

Televizija je direktno prenosila izricanje presude zbog velikog interesovanja javnosti

06. apr 2018

Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje osudjena je danas na 24 godine zatvora na sudjenju za korupciju koje je direktno prenošeno na televiziji.

Park (66), smenjenoj u martu prošle godine zbog korupcionaškog skandala, pretila je kazna zatvora do 30 godina. Ona se već skoro godinu dana nalazi u pritvoru zbog navodnih nezakonitih veza sa moćnim južnokorejskim konglomeratima. U centru afere se nalazi dugogodišnja prijateljica i saradnica Park Geun-hje, Čoi Sun-sil.

Televizija je direktno prenosila izricanje presude zbog velikog interesovanja javnosti. Današnjem sudjenju Park nije prisustvovala.

Tužilaštvo je za bivšu predsednicu zatražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 118,5 milijardi vona (89 miliona evra).

Park je optužena da je, u saradnji sa Čoi, prihvatila, ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamenu za političke usluge.

Takodje, ona je osumnjičena da je naterala 18 velikih kompanija da „doniraju“ ukupno 77,4 milijarde vona dvema dobrotvornim fondacijama kojima je upravljala Čoi.

Čoi Sun-sil je već osudjena na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe moći, korupcije i mešanja u državne poslove.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga