- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Obezbediti jeftinu hranu za Beograd

Poljoprivredna politika zemlje, nažalost, iscrpljuje se u tome da bude dovoljno hrane i da ona za stanovnike glavnog grada ima prihvatljivu cenu – ocenio je republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara i član parlamentarnog odbora za poljoprivredu Arpad Fremond.

On je u intervjuu za „Mađar so“ konstatovao da na poljoprivredu utiče dnevna politika, umesto jedne dobro promišljene strategije.

– U poslednjih 11 godina na čelu ministarstva bilo je 11 ministara poljoprivrede i svaki od njih imao je drugačije ideje o upravljanju poljoprivredom, dok su proizvođači izgubili poverenje u ministarstvo, budući da ono nije ispunilo brojna obećanja – rekao je Fremond.

-Zapravo, grana koja vuče napred u jednoj zemlji ne bi trebalo da bude poljoprivreda, nego industrija. U Srbiji je, međutim, industrija propala i poljoprivreda je postala grana koja vuče napred, jer se značajan višak može evidentirati od izvoza poljoprivrednih proizvoda. I pored toga, poljoprivreda nema istaknut položaj, čak nemamo ni poljoprivrednu strategiju. Treba da definišemo kratkoročnu i dugoročnu poljoprivrednu strategiju zemlje, tačno treba da utvrdimo šta zemlja hoće da uradi sa poljoprivredom, koje proizvode bi seljaci trebalo da proizvode, vidimo li mogućnost u bio-proizvodnji. Vojvodina bi trebalo da dobije istaknut značaj sa ovog stanovišta još i pre stupanja u Evropsku uniju, u interesu očuvanja konkurentnosti trebalo bi osnažiti proizvođače, kako u znanju, tako u materijalnom smislu. Trebalo bi duplirati subvencije, kako bi seljaci mogli da ulažu ne samo u obnavljanje zastarele mehanizacije, nego i u stalno podizanje kvaliteta. Pored svega, izostaje dijalog između ministarstva, odnosno poljoprivrednih stručnjaka i seljaka, iako se odgovarajuća poljoprivredna politika može voditi samo ako se saslušaju problemi seljaka – rekao je Fremond.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!